Srbija i Balkan

Dačić: Berbokova mi je rekla da nema te prištinske vlade koja će formirati ZSO

Kurti stalno pokušava da izbegne dve stvari, jedna je da se formira Zajednica srpskih opština i to odmah, a drugo, izbegava da se približavamo nekom dogovoru u kom nema priznanja, rekao je ministar spoljnih poslova
Dačić: Berbokova mi je rekla da nema te prištinske vlade koja će formirati ZSO© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok rekla mi je nema te vlade koja će pristati da se formira Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je rekao da Priština sprovodi niz akcija koji su konstantno usmerene ka izazivanju incidenata, a da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti "najveća pretnja regionalnom miru i sigurnosti".

"Prištinske vlasti pokušavaju da nađu prečicu koja bi bila kao "Oluja". Cilj im je da proteraju Srbe i fizički zauzmu sever i tako rešiti pitanje Kosova. Ta politika je vidljiva sa naše strane. Svi smo jasno saopštili koje su to crvene granice. Sve ćemo da uložimo u mir, ali sigurni smo da ćemo braniti svoj narod", rekao je šef spoljne politike gostujući u jutarnjem programu Hepi televizije. 

Naglasio je da međunarodna zajednica mora da bude sposobna da obuzda prištinsku vlast, i da će u tom slučaju uspeti da sačuva mir.

"Ukoliko ga (Kurtija) podstiču i tolerišu, veliko je pitanje kako će se to završiti. On nije sklon da dođe do mirnog rešenja. On stalno pokušava da izbegne dve stvari, jedna je da se formira Zajednica srpskih opština i to odmah, a drugo, izbegava da se približavamo nekom dogovoru u kom nema priznanja. Cilj svega što radi jeste priznanje Kosova", podvukao je Dačić.

Lider SPS-a je podestio na sve akcije Prištine.

"Danas su svi zaboravili, kao i međunarodna zajednica, kako je sve to počelo, nije bio dozvoljen referendum, potom izbori, tablice, takse... Stalno je izazivanje novih incidentnih situacija i onemogućavanje da se bavimo iskorakom unapred, mi se bavimo starim požarima", naglasio je on i dodao da o francusko–nemačkom planu sada ne bi trebalo da se raspravlja. 

Dačić je naveo da postoji još devet država koje su povukle priznanje tzv. Kosova, a koje još uvek nismo obelodanili.

"Ukupno 27 zemalja su povukle priznanje i to je veliki broj u odnosu na onaj o kojem oni govore. Kada se sve sabere, ne mogu da računaju na više od 83 glasa u UN", ubeđen je Dačić.

Ministar je komentarisao i zabranu ulaska na KiM za patrijarha Porfirija. 

"Nemoguće je da niko ne reaguije. Još juče je trebalo da dođe do reakcija. Ovde nije reč o bilo kom građaninu, već o poglavaru SPC. Onda govore kako na KiM uspostavljena vladavina prava", istakao je Dačić.

image