Srbija i Balkan

Priština: Patrijarh Porfirije može na KiM ako ispuni tri uslova

Glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha je da javno osudi barikade na severu Kosova i "kriminalne strukture na severu", navodi se u dopisu
Priština: Patrijarh Porfirije može na KiM ako ispuni tri uslova© Tanjug/ KULTURNI CENTAR NOVOG SADA/ MILJANA KOZAROV

Vlada tzv. Kosova poslala je juče mejl preko svog oficira za vezu iz Prištine kojim odbija posetu patrijarha Porfirija i postavlja pred poglavara SPC tri uslova kako bi mu poseta bila odobrena, pokazuje dokument do kog je došao "Kosovo onlajn".

Priština zahteva od patrijarha srpskog Porfirija da osudi Srbe koji su na barikadama već sedamnaesti dan, baš zbog represije privremenih prištinskih institucija.

Kako se navodi u dopisu, glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha je da javno osudi barikade na severu Kosova i "kriminalne strukture na severu".

"U vezi sa zahtevom za posetu Patrijarha Srpske pravoslavne crkve 'Republici Kosovo', najavljenu za 26-28. decembar 2022. godine, obaveštavamo da je Vlada 'Republike Kosovo' svesna da su članovi Srpske pravoslavne crkve poslednjih dana aktivno uključeni u pružanje podrške kriminalnim grupama koje održavaju barikade na severu 'Republike Kosovo' više od 16 dana. Shodno tome, sveštenik hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici u Beogradu, gospodin Predrag Popović, pre nekoliko dana je javno priznao da je ulaskom u 'Republiku Kosovo' posetio demonstrante na barikadama u Leposaviću, ilegalno alternativnim putevima kako bi – kako je naveo – izbegao patrole Kfora", stoji u pismu Prištine.

Dalje navode da vlasti tzv. Kosova prate izveštaje o navodnoj nedavnoj otmici šest 'kosovskih' državljana srpske nacionalnosti od strane bezbednosnih agenata Srbije na severu KiM.

U dopisu prištinskog oficira za vezu stoji da privremene prištinske institucije očekuju od Srpske pravoslavne crkve da osudi ovakva dela, kao preduslov za odobrenje zahteva za posetu.

Podsećamo, vlasti u Prištini zabranile su njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Porfiriju da pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet, doputuje u Pećku Patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište Srpske Pravoslavne Crkve i manastir kome je Patrijarh iguman, to jest starešina.

image