Dodik: Neprihvatljivo je stvaranje negativne atmosfere uoči dana Republike Srpske

Predsednik RS smatra da je nedopustivo da se nešto oduzima Banjaluci, zato što je defile planiran u Istočnom Sarajevu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je potpuno neprihvatljivo stvaranje negativne atmosfere pred obeležavanje 9. januara, Dana RS.

Dodik smatra da je nedopustivo da se nešto oduzima Banjaluci, zato što je defile planiran u Istočnom Sarajevu, prenosi RTRS.

"Sasvim je opravdano da se defile, kao jedan deo manifestacije, organizuje i u drugim gradovima i opštinama širom Republike Srpske, a Istočno Sarajevo je izabrano, kao prvo, zbog izuzetnog značaja koji ima u stvaranju Republike Srpske. Narednih godina defilei će biti organizovani i u drugim gradovima, dok će Banjaluka biti domaćin povodom značajnih godišnjica, kao što će biti 35 godina Republike Srpske", poručio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske rekao je ranije da će se obeležavati i slaviti Dan Republike i da će centralna svečanost svake naredne godine biti održavana u drugom gradu, čime želi da pokaže da je to integrativni praznik koji predstavlja čitavu RS.

"Da li praznik ne podržavaju 'turisti' kakav je Kristijan Šmit, to nas ne zanima. Mi smo naše odluke o tome doneli i 9. januar se ne može pomeriti", rekao je.

On je pozvao građane Istočnog Sarajeva i goste da 9. januara u tom gradu prisustvuju defileu bezbednosnih i nevladinih organizacija povodom obeležavanja Dana Republike.

Dodik je podsetio da će ove godine svečani defile povodom 9. januara biti održan u Istočnom Sarajevu, dok će dan ranije u dvorani "Borik" u Banjaluci biti održana svečana akademija, a nakon toga i prijem koji organizuju institucije Republike Srpske.