Srbija i Balkan

Policija zabranila srpskom patrijarhu da uđe na KiM; Porfirije: Vrata mog doma za mene zaključana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa Patrijarhom povodom situacije na KiM i današnjeg događaja
Policija zabranila srpskom patrijarhu da uđe na KiM; Porfirije: Vrata mog doma za mene zaključana© FOTO TANJUG/ RT GRAČANICA

Policija tzv. Kosova nije pustila danas u 14:30 časova automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem na administrativnom prelazu Merdare da uđe na prostor KiM, gde se on uputio uprkos jučerašnjem dopisu Prištine da mu nije dozvoljen boravak.

Patrijarh se zadržao u automobilu nekoliko minuta, na strani koju kontroliše "kosovska" policija, a zatim se okrenuo i vratio ka Kuršumliji.

Kako javlja reporter RT Balkan sa lica mesta, Patrijarh je prošao kontrolu na punktu na kojem su Srbi, a kada je prišao "kosovskom" punktu, automobil je izdvojen sa strane. Nakon desetak minuta čekanja, poglavaru SPC saopšteno je da okrene automobil i vrati se nazad, jer ne može da uđe u južnu srpsku pokrajinu.

Ovo je prvi put da je nekom crkvenom velikodstojniku zabranjen ulazak na teritoriju KiM, i to nakon što nije ispunio "uslove Prištine" u kojima se od njega zahtevalo da se ogradi od srpskog naroda na KiM i da osudi Srbe koji su na barikadama.

O tome koliko je skandalozna ova odluka vlasti u Prištini govori i informacija da je "kosovska vlada" u mejlu kojim je juče obavestila poglavara SPC da mu nije odobren ulazak na Kosovo i Metohiju zahtevala od njega da se ogradi od Srba na barikadama, kao uslov za boravak na KiM.

"Novosti" su objavile dokument kojim se patrijarhu Porfiriju zabranjuje ulazak na KiM.

Vučić sutra sa Patrijarhom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa patrijarhom SPC Porfirijem u Patrijaršiji povodom situacije na KiM.

Najavljeno je obraćanje javnosti po završetku sastanka.

Petković: Zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila

Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere današnjom zabranom Prištine da se Patrijarhu srpskom Porfiriju zabrani ulazak na KiM, napisao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na Tviteru.

"Njegova Svetost je fizički vraćen sa prelaza Merdare. Ovim je Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere. Uskratiti pravo poglavaru SPC, čoveku koji propoveda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj Patrijaršiji gde se nalazi viševekovno sedište srpskih patrijaraha je zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije!", naveo je Petković na Tviteru.

Saopštenje SPC

SPC je u saopštenju nazvala odluku privremenih prištinskih vlasti nerazumnom i neprihvatljivom "sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka".

U saopštenju se navodi da Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova crkva.

"To znači da se, na području na kome imaju punu kontrolu, poglavaru Srpske pravoslavne crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske Pravoslavne Crkve. To bogosluženje je molitva za sav svet, za sve ljude, a pre svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima", poručila je Informativna služba SPC.

Kako je navedeno, patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja.

Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim, kako je navedeno, zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće, saopštila je SPC.

Saopštenje Patrijarha Porfirija

Patrijarh Porfirije se povodom današnjeg dogaćaja oglasio na svom Instagram nalogu:

"Kao Patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve.

"Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika.

"Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom.

Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće.

"Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi."

Saopštenje Srpske liste

Antisrpski režim Aljbina Kurtija u Prištini nakon ukidanja svih prava Srbima na Kosovu i Metohij i kontinuiranom represijom nad srpskim narodom danas je otišao i korak dalje sprečavajući poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija da bude sa svojim vernim narodom i u svojoj crkvi, saopštila je Srpska lista.

"U danu kada hrišćani po gregorijanskom kalendaru proslavljaju Božić i mole se za mir, Aljbin Kurti i njegove sluge ne dozvoljavaju da patrijarh srpski bude uz svoj narod, i još jednom svojim autoritetom pozove na mir i suživot na ovim prostorima", navodi Srpska lista u saopštenju.

Ta stranka ističe da ako se zna koji značaj SPC ima među našim građanima "lako je shvatiti sav revolt i ogorčenost svakog pravoslavca zbog ove sramne i ničim izazvane odluke".

"Srpska lista najoštrije osuđuje ovaj sraman čin diktatorskog režima u Prištini i poziva sve koji se smatraju borcima za ljudska prava da podignu glas i osude ovakvo ponašanje represivnog režima u Prištini", navodi se u saopštenju.

Dodaju da svi licemeri koji govore o slobodi kretanja na severu, imaju priliku da sada javno osude ukidanje prava na slobodu kretanja od strane Aljbina Kurtija srpskom narodu, pa čak i patrijarhu Porfiriju.

"Ćutanje na ovo grubo kršenje osnovnih prava srpskog naroda biće mrlja na obrazu međunarodne zajednice i pobornika i boraca za ljudska prava", zaključila je Srpska lista.

image