Nakon izlivanja amonijaka, voda u Nišu, Pirotu i Beloj Palanci ispravna

Iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopšteno je da su rezutati hemijskih analiza, nakon jučerašnjih ispitivanja, pokazali da je voda za piće ispravna

Voda u gradskim vodovodima u Pirotu, Nišu i Beloj Palanci, zdravstveno je ispravna, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" 

U saopštenju se navodi da su juče urađena ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće, a da su rezultati hemijskih analiza pokazali da je, u Nišu, u Pirotu i Beloj Palanci voda ispravna i bezbedna za korišćenje, prenosi Tanjug. 

Iz Zavoda za javno zdravlje Pirot i Instituta za javno zdravlje Niš, rečeno je da se nastavlja praćenje ispravnosti vode, kako u gradskim, tako i u seoskim vodovodima.

Građanima se poručuje da mogu bezbedno da koriste vodu u svojim domaćinstvima, kako za piće, tako i za upotrebu hrane.

U saopštenju "Batuta" napominje se da nije preporučljivo koristiti vodu iz bunara u priobalju reke Nišave, sve dok se ne dobije potvrda o ispravnosti od Štaba za vanredne situacije ili Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Niš, rezultati ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće, pokazali su usaglašenost hemijskih parametara ispitivanih uzoraka vode za piće sa normama važećih Pravilnika.

Na sednici Kriznog štaba, koja je održana juče u Pirotu, saopšteno je da u vazduhu u tom gradu nema amonijaka, tj. da je količina amonijaka na pet mernih mesta u gradu ravna nuli i da oštećena cisterna nije došla u dodir sa vodom, tj. sa rekom Nišavom.

Zbog akcidenta, po nalogu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, javno preduzeće "Putevi Srbije", preusmerilo je kamionski saobraćaj u cilju smanjivanja gužvi koje nastaju zbog zatvaranja puta Niš - Dimitrovgrad kod Pirota.

Saobraćaj je, iz smera ka Nišu ka Pirotu, na petlji Malča, preusmeren ka Zaječaru, a iz pravca Dimitrovgrada ka Nišu. Saobraćaj je kod Pirota preusmeren na put Pirot - Babušnica - Vlasotince, gde će se vozila uključivati na auto-put u smeru ka Beogradu i Preševu.