BNV: Ugljanin i Zukorlić udruženi protiv Ljajića

Izbor Misale Pramenković za predsednicu Bošnjačkog nacionalnog veća je rezultat sporazuma koji su, u noći uoči sednice, potpisali predsednik SPP-a Usame Zukorlić i predsednik SDA Sulejman Ugljanin

Dosadašnja potpredsednica Stranke pravde i pomirenja (SPP) Misala Pramenković, izabrana je za predsednicu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) zahvaljujući sporazumu koji su, u noći uoči sednice BNV-a, potpisali predsednik SPP-a Usame Zukorlić i predsednik SAD Sulejman Ugljanin.

Sporazum dvojice bošnjačkih lidera o stvaranju koalicije u BNV-u, Ugljanina i Zukorlića, u stvari je simbioza političkih programa njihovih stranaka, a BNV bi, pored pitanja o četiri polja delovanja (kultura, obrazovanje, informisanje, jezik i pismo), trebalo da se bavi i zahtevima Bošnjaka koji se odnose na sankcionisanje krivaca za zločine nad Bošnjacima, donešenje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije, članstvo Srbije u EU i NATO-u, ali i izgled zastave, grba i himne, kao i zapošljavanje Bošnjaka u državnim službama.

Misala Pramenković je profesor na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, a bila je i narodna poslanica u Skupštini Srbije u prethodnom mandatu, ali i prva žena sa hidžabom u istoriji srpskog parlamenta, piše "Politika".

Lideri tri najveće bošnjačke stranke i nosioci njihovih lista kandidata za BNV, od početka kampanje, govorili su da bi ovaj nacionalni savet trebalo da odražava bošnjačko jedinstvo i da bi u njegovom radu trebalo da učestvuju svi većnici.

Ipak, piše "Politika", prevagnula su politička pitanja i dovela do toga da Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića u BNV bude u opoziciji.

Nosilac liste SDP-a, sada ministar, Husein Memić, kazao je na sednici BNV-a da su on i njegova stranka bili za jedinstvo i da svi većnici zajedno rade na svim pitanjima koja su od značaja za Bošnjake.

Memić je naveo da je njegova lista razgovarala i sa SDA i sa SPP-om, ali da su razgovori sa SDA propali zbog razlika u programima, a sa SPP-om se, navodi Memić, programski usaglasilo skoro 90 odsto, ali nisu mogli da se slože oko toga kome će da pripadne mesto predsednika.

U sporazumu Ugljanina i Zukorlića piše i to da će BNV da se zalaže za jedinstvo Islamske zajednice, sa centrom u Novom Pazaru, i "duhovnim centrom u Sarajevu".

Većnici sa liste su to protumačili kao Ugljaninovo odricanje Islamske zajednice Srbije i okretanje Islamskoj zajednici u Srbiji, a većnici sa Ugljaninove i Zukorlićeve liste ovo nisu ni potvrdili ni demantovali.

Rasim Ljajić: Mi smo ostvarili cilj kada smo pobedili

Ljajić, lider SDP-a, prokomentarisao je za "Alo" novoformirani savez i poručio da je njegova stranka ostvarila cilj time što je osvojila najviše glasova na nedavnim izborima.

"Posle izbora, dve su stvari bile odlučujuće za ovakav scenario i saziv. Prva je matematika, a druga mržnja prema meni i SDP-u, pre svega, od strane Ugljanina. U političkom smislu, ovo je za nas pozitivan razvoj događaja, jer smo samo danas učlanili 17 dosadašnjih članova SDA", rekao je Ljajić za "Alo".