Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije: Sačuvati mir po svaku cenu; Vučić: Priština bi da otera Srbe sa KiM

Predsednik Srbije razgovarao sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve u Patrijaršiji u Beogradu o dešavanjima na Kosovu i Metohiji
Patrijarh Porfirije: Sačuvati mir po svaku cenu; Vučić: Priština bi da otera Srbe sa KiM© Танјуг/Раде Прелић

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem u Patrijaršiji u Beogradu. Mediji su javili da su se predsednik i patrijarh susreli sinoć pre ponoći, što znači da je ovo njihov drugi razgovor za 12 sati.

Predsednik Srbije je, govoreći o zabrani ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM, rekao da taj potez najbolje govori o onima koji su to organizovali. Međutim, napomenuo je da ne mogu da otmu ni patrijarha ni crkvu iz duša srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučić je govorio i o nameri Prištine da ukloni barikade i upozorio da je suština svega da naš narod bude proteran sa Kosova i Metohije.

"Zbog čega neko histerično insistira na uklanjanju barikada? Zbog toga što je potrebno da Srbi budu oterani sa Severa. Govorim o Prištini, ali i delu međunarodne zajednice. Te puteve koriste samo Srbi sa Severa. Albanci ih ne koriste, tim putem niko južno od Ibra ne ide", kazao je predsednik.

Patrijarh Porfirije upozorio je da je situacija na KiM veoma ozbiljna i napomenuo da je u ovom trenutku važno sačuvati mir po svaku cenu.

"Može se naći put u zajednički život. U ovom trenutku, bez obzira što mi je bilo zabranjeno da odem na KiM, ja sam siguran, a u to uveravam sve na KiM, da ću, ne čekajući mnogo, biti sa njima tamo i da ćemo se zajedno moliti Bogu", kaže Porfirije.

Patrijarh je napomenuo da je zamolio predsednika i sve u vladi da ne dođe do oružanih sukoba, jer to nikome neće doneti dobro, takođe je zamolio za mir Prištinu i velike sile.

  • 27. dec 2022 • 13:19

    13:19

    Vučić: Srbi su na barikadama jer su ih deset godina lagali

    "Za njih je važnije da se potvrdi tzv. teritorijalni integritet tzv. Kosova nego koliko će srpskih glava da strada", kazao je Vučić i napomenuo da Srbi nisu na barikadama jer im je "tako palo na pamet", već jer ih deset godina lažu.

    Prvo nisu mogli na izbore, pa su upadali u opštinske izborne komisije, a zatim su krenula i hapšenja.

    "Svi se prave blesavi, ćute sa strane... Uhapsićemo Trajkovića, a devet godina nije bio ratni zločinac kada je bio kosovski policajac. Otimate Srbe, pa ne znate gde se nalaze. Šta Srbi traže? Da ne hapsite ljude koji su bili na barikadama u junu, septembru i decembru? Ljudi, dajte Pantiću da se leči, da porodica može da ga vidi, da bude kući", upozorio je Vučić.

    Napomenuo je da Srbija daje sve od sebe da sačuva mir, da dođemo do kompromisnog rešenja.

    "Ukoliko bilo šta vidimo kao mogući prozor ja ću i danas i sutra da odem i u Rašku, Kuršumliju, da razgovaram sa predstavnicima našeg naroda, kako bi ti ljudi božićne praznike dočekali kod kuće. Ali, da li ćemo uspeti, to ne zavisi od nas", kaže predsednik.

    Kako kaže, njihov konačni cilj je izbacivanje Srbije sa KiM za sva vremena, kao i "neposlušnog srpskog naroda".

    "Žele da nas zgrome zbog svega što se dešava između Rusije i Ukrajine, a nemojte da imate sumnje da će se to nastaviti. Ključno pitanje je šta hoćete sa rušenjem barikada, da ubijete nekoga, da li je to jedini cilj", pitao je Vučić.

  • 13:09

    Vučić: Ne mogu da otmu patrijarha i crkvu iz duša srpskog naroda

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se patrijarhu Porfiriju na prilici da razgovaraju.

    "Mi smo noćas do pola jedan razgovarali, upoznao sam ga jutros ponovao sa sveukupnom situacijom. Mislim da jučerašnje nepuštanje ili zabrana ulaska na KiM njegovoj svetosti, čini mi se da najbolje govore o onima koji su to organizovali. To je samo delimično prištinski režim, jer dovoljno je bilo videti saopštenja onih koji su najvaljivali da će da osude poteze Prištine. A onda su osudili to na takav način da me je bilo sramota da čitam", kaže Vučić.

    Napominje da je to jedna od najvećih sramota koji su sebi mogli da priušte.

    "Oni ne mogu da otmu ni patrijarha ni SPC iz duša srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Važno je da vidimo kakav je odnos onih sa Zapada prema našoj zemlji. Veći problem su barikade nego to što je neko poglavaru jedne crkve zabranio da uđe na teritoriju svoje zemlje", rekao je Vučić i zapitao se gde je to moguće.

    Kako kaže, suština je u tome da Srbi budu proterani sa severa KiM.

    "Zbog čega neko tako histerično insistira na uklanjanju barikada, pa zato što je potrebno da Srbi budu oterani sa Severa. Govorim o Prištini, ali i delu međunarodne zajednice. Ti putevi koriste samo Srbi sa Severa. Albanci te puteve ne koriste, tim putem niko južno od Ibra ne ide. Što žurite, zašto svaki dan govorite da nam curi vreme? Šta hoćete?", pitao je predsednik.

    Napomenuo je da Beograd trenutno vodi razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice kako bi zastupao interese srpskog naroda na KiM.

    "Na sve izmišljotine oko kriza, tablica, ludosti, sada smetaju tablice zbog barikada. Mi razgovaramo sa Lajčakom, Eskobarom, u ovom trenutku teku razgovori. Pokušavamo, dajemo sve od sebe da sačuvamo mir", objasnio je Vučić.

    On se, takođe, zahvalio narodu u Republici Srpskoj i predsedniku Miloradu Dodiku na podršci. Srbima sa Kosova i Metohije uputio je poseban pozdrav i poručio da je cela država uz njih.

  • 13:06

    Patrijarh: Sukobi nikom neće doneti dobro

    Patrijarh je istakao da je predsedniku Vučiću ponovio da "moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir".

    "Molimo sam i predsednika, kao i čitavu vladu, da učini sve da se sačuva mir, da ne daj bože, ne dođe do oružanih sukoba, jer oni nikome neće doneti dobro. To molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali i velike sile i političke institucije koje donose odluke u centrima moći, koje neretko utiču na živote svih nas. Da i oni pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog", naveo je Porfirije.

  • 13:03

    Porfirije: Biću sa narodom na KiM

    "Vekovima na prostoru KiM zajedno žive Srbi i Albanci. Srbi su, naravno, tamo, gotovo 15 vekova, a sa Albancima žive zajedno četiri ili pet. Potencijali su takvi da nas, u najmanju ruku uče, da ako postoji dobra volja, može se naći put u zajedniči život u kojem za svakog ima mesta", istakao je patrijarh Porfirije.

    Naglasio je da je za njega jučerašnji dan bio istinski tužan, ali da je siguran da će, ne čekajući mnogo, biti sa narodom na Kosovu i Metohiji.

    Kako je rekao, u ovim teškim trenucima, na nama je da se pomolimo Bogu za sve naše ljude kojima nije lako na KiM, ali i za sve ljude sveta, za mir u svetu, a pre svega, za međusobno razumevanje, a najviše za suživot i mir između Albanaca i Srba.

    "Pećka patrijaršija je za naš narod i crkvu ono što je Vatikan za Rimokatoličku crkvu i zamislite da neko, bez ikakvog razloga, sa najblaže rečeno komičnim obrazloženjima, zabrani papi da uđe u Vatikan. Ovo kažem zbog toga što sam siguran da bi čitav svet ustao na noge i da ne postoji pod kapom nebeskom ko ima bilo kakvu poziciju da ne bi digao glas kako bi štitio pravo poglavara Rimokatoličke crkve", napomenuo je patrijarh Porfirije.

    Da li postoji jedan verski poglavar neke zajednice koji ne može da poseti svoj narod i da uđe u svoju kuću, pitao je Patrijarh.

  • 13:01

    Porfirije: Situacija na KiM veoma ozbiljna

    Patrijarh Porfirije je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručio da je situacija na Kosovu i Metohiji izuzetno ozbiljna.

    "Ne znam da li sam ikada imao priliku da ispred sebe imam toliko novinara i kamera, ali ta činjenica pokazuje, ne samo da ste svi zainteresovani za ono što smo razgovarali, već i za ono što se dešava na KiM. Tamo je situacija veoma ozbiljna i tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi i koji nas ne bi odveli u bilo šta što bi nam donelo, ne samo mir, nego i, kakvu takvu ravnotežu", rekao je patrijarh.

image