Srbija i Balkan

Nema rizika za javno zdravlje: Od sutra rade škole i vrtići u Pirotu

Stanovništvo može da nastavi sa uobičajenim dnevnim aktivnostima, saopštio Krizni štab
Nema rizika za javno zdravlje: Od sutra rade škole i vrtići u Pirotu© FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ, fotografija niske rezolucije/ nr

Škole i vrtići u Pirotu će od sutra ponovo raditi nakon dvodnevne pauze zbog curenja amonijaka, saopštio je Štab za vanredne situacije.

"Na osnovu izveštaja Instituta za javno zdravlje Republike Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' i Agencije za zaštitu životne sredine, Štab za vanredne situacije doneo je tokom popodneva Zaključak o nastavku rada PU 'Čika Jova Zmaj', osnovnih i srednjih škola i obavljanje redovne nastave kroz neposredni rad, počev od 28.12.2022.godine, osim isturenih odeljenja OŠ 'Dušan Radović', u selu Staničenje, Sopot i Crvenčevo", navodi se u saopštenju.

U izveštaju Batuta, konstatovano je da nema rizika za javno zdravlje, kao i da stanovništvo Pirota može da nastavi sa uobičajenim dnevnim aktivnostima, što uključuje radne i školske obaveze.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić ranije je rekao da će vanredna situacija ostati na snazi sve dok se cisterne iz kojih curi amonijak, ne uklone sa šina.

U Nišu i dalje zabranjena upotreba vode za piće iz individualnih bunara

Gradski štab za vanredne situacije saopštio je da u vazduhu na području Niša nema povećane koncentracije amonijaka, ali da je zabranjena upotreba vode za piće iz individualnih bunara pored Nišave.

"Zbog povećane koncentracije amonijaka koje su utvrdile analize Instituta za javno zdravlje Niš i JKP Naisus zabranjena je upotreba vode iz Nišave za rekreaciju, ribolov, kao i korišćenja ulova iz reke i njene neposredne blizine", navedeno je u saopštenju.

Voda za piće iz javnog vodovoda u Nišu je ispravna za piće i pod redovnim je i svakodnevnim praćenjem Instituta za javno zdravlje Niš na 30 lokacija, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, u nedelju posle podne prevrnuo se jedan vagon u sklopu voza koji je prevozio amonijak, nakon čega je građanima preporučeno da ne izlaze napolje bez preke potrebe.

Nakon akcidenta na pruzi kod Pirota hospitalizovano je više od 50 osoba, od kojih je većina ubrzo puštena kući.

Za dve osobe koje su preminule još uvek nije utvrđeno da li je uzrok smrti trovanje amonijakom. 

image