Srbija i Balkan

Kurti besan: Ko je pustio Pantića?; "To je odluka Engleza i Nemaca"

Osnovni sud u Prištini potvrdio je danas da je bivšem policajcu Dejanu Pantiću izmenjena zatvorska kazna za kućni pritvor
Kurti besan: Ko je pustio Pantića?; "To je odluka Engleza i Nemaca"www.globallookpress.com © Agron Beqiri/ZUMAPRESS.com

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da ga veoma zanima da sazna kako je doneta odluka da se pritvor za bivšeg policajca Dejana Pantića preinači u meru kućnog pritvora, prenosi "Koha".

Kurti je izrazio neslaganje sa takvom odlukom Osnovnog suda u Prištini i postavio pitanje ko je tužilac koji je odobrio zahtev da se pošalje kući, s obzirom da je, kako kaže, "Dejan Pantić optužen za terorizam".

"Ne znam za slučaj na sudu da optuženog puštaju jer nije mogao da bude poslat u zvanični zatvor. Ima status pritvorenika, ali je optužen za terorizam. Pošto je štrajkovao glađu i imao problema sa srcem, mogao je da bude odveden u bolnicu, što je i razumljivo. Ali da li je to razumno, o tome odlučuje pravosuđe", objasnio je Kurti.

Osnovni sud u Prištini potvrdio je danas da je bivšem policajcu Dejanu Pantiću izmenjena zatvorska kazna za kućni pritvor.

Puštanje na slobodu - čin izdaje

Portparol prištinskog Pokreta Samoopredeljenje Arlind Manddžuka nazvao je "činom izdaje" promenu zatvorskog u kućni pritvor bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću.

"Ovaj čin oslobađanja je čin izdaje", napisao je Manddžuka na Fejsbuku, prenela je "Koha".

Vujačić: Nije to odluka Prištine, već Nemaca i Engleza

Odluku o puštanju Dejana Pantića da se brani sa slobode nije samostalno donelo neko telo u Prištini, već je to učinjeno pod pritiskom međunarodne zajednice, najverovatnije Nemaca ili Engleza, ocenio je za RT Balkan advokat Svetozar Vujačić.

Vujačić je, komentarišući izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija "da mu nije jasno ko je tužilac koji je odobrio zahtev da se pošalje kući, s obzirom da je, kako je rekao Dejan Pantić optužen za terorizam", naveo da uopšte nije važno šta Kurti o tome misli.

"To su najveće gluposti koje sam čuo. Kurti može bilo koga da optuži i da je ubio 100 ljudi, ne znači da mora da bude u zatvoru, ako nema osnova za to", naveo je Vujačić.

On je dodao da nema mnogo smisla da se na zakone poziva Aljbin Kurti, koji, kako kaže advokat, prvi sprovodi bezakonje.

"Sudija ga je pustio jer je video da nema osnova za zadržavanje, a dokazaće se da Pantić nije uradio ništa od onoga za šta se tereti. I to nije samostalna odluka nekog sudije već je učinjeno pod pritiskom mećunarodne zajednice, verovatno Nemaca i Engleza", zaključio je Vujačić.

Sudski savet Kurtiju: Da se ne meša u sudstvo

Sudski savet iz Prištine osudio je danas izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Na njegovo pitanje ko je pitao za imena sudije i tužioca koji su doneli odluku da se bivši policajac Dejan Pantić prebaci iz zatvorskog u kućni pritvor, odgovorili su da sudije moraju da budu nezavisne u vršenju ustavnih i zakonskih dužnosti, da je mešanje "neprihvatljivo" i da ga najoštrije osuđuju.

"Nadležni službenik koji je doneo ovu odluku zove kosovski sudija čije odluke se moraju poštovati bez komentara i izuzetka i da to važi i za vladu", saopštili su iz Sudskog saveta.

image