Dodik: Nećemo deliti imovinu sa BiH, to pitanje je rešeno Dejtonskim sporazumom

Sigurno se neće desiti da neko Srpskoj uzme šume, rijeke, puteve ili hidorcentrale, naglasio je predsednik Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je danas, tokom sumiranja rezultata postignutih tokom godine na izmaku, da uprkos saradnji sa strankama u Sarajevu, dogovora i pregovora oko državne imovine neće biti jer ona ne pripada državi već entitetu.

"Pitanje imovine rešeno je Dejtonskim mirovnim sporazumom i ustavom. Republika Srpska neće da se odrekne svoje imovine i nećemo deliti našu imovinu sa BiH. To je pitanje za naš rešeno i nema daljih razgovora. Sigurno se neće desiti da neko Srpskoj uzme šume, rijeke, puteve ili hidorcentrale", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsednik Republike Srpske je ponovio da je Ustavni sud BiH inkvizicijski i da ne mogu pretiti njime, kao i da Srpska neće da sprovodi odluke "lažnog visokog predstavnika" - Kristijana Šmita, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Narodna skupština će usvajanjem Predloga o nepokretnoj imovini dati odgovor", precizirao je Dodik i istakao koliko je ponosan na formiranje Fonda solidarnosti za dijagnostiku i lečenje obolenja, stanja i povreda dece u inostranstvu, kao i što je omogućeno da svi oni kojima je takva vrsta pomoći potrebna to i imaju od društva.

Za početak naredne godine najavio je i pomoć mladima, kao i u prethodnom periodu.

Kao jedan od važnijih događaja ove godine naveo je fer i poštene izbore, koje je CIK BiH pokušala da dovede u pitanje.

Kada je bezbednost u Republici Srpskoj u pitanju, kaže da je stabilna i nada se da će stanje ostati identično i naredne godine.

"I ekonomski smo stabilni, izmirujemo sve obaveze, ne kasnimo ni u jednoj stavci, izmirujemo i plate, penzije, prema borcima, socijalnim kategorijama. Usvojen je budžet za sledeću godinu. Naš javni dug je pet milijardi KM, a odnosi se na 36 odsto BDP-a. Kada vidite zemlje EU, Republika Srpska ima najmanji dug od svih", kazao je Dodik.

Naveo je da je došlo do poremećaja na tržištu.

"Izgubili smo tržišta u Rusiji, odnosno znatno su smanjena zbog sukoba u Ukrajini, i to pokušavamo da nadoknadimo na drugim tržištima", rekao je Dodik i dodao da je želja da se svake godine povećava prosečna plata.

Istakao je da u Republici Srpskoj nikada nije bilo više zaposlenih - 290.000 i dodao da se radi na rasterećenju penzionog fonda.

Srpska neće imati problema sa električnom energijom

Govoreći o investicijama, Dodik je rekao da će one biti na realnim uslovima.

"To su Hidroelektrana Buk Bijela, Termoelektrana Ugljevik, rekonstrukcija Termoelektrane Gacko, potom gasovod iz Srbije prema Banjaluci, izgradnja solarnih elektrana na vetar, kao i putna infrastruktura. U ovom trenutku stvoreni su svi uslovi za potpisivanje ugovora o izgradnji bolnice u Trebinju. Počinjemo sa izgradnjom rekonstrukcije dela u UKC Srpske".

Dodik ističe da su putevi i auto-putevi u Republici Srpskoj veoma važni i podsetio da je završena rekonstrukcija puta Ljubinje-Trebinje.

"Rekonstruisan je put Pale-Jahorina. I dalje rekonstrukcije puteva su nastavljene, a magistralni put od Prijedora do Banjaluke je završen. Što se tiče auto-puteva nastavljamo sa izgradnjom deonice puta od Bijeljine do Rače, to su radovi koji su ranije započeti. Radi se deonica puta od Vukosavlja do Brčko Distrikta, ali smo i dogovorili trasu auto-puta kroz Brčko, koja će povezivati Banjaluku i Beograd", naveo je Dodik.

Istakao je da Srpska ima stabilno tržište i da neće imati problema sa električnom energijom, prenela je RTRS.