Srbija i Balkan

Đaci iz mnogodetnih porodica sa KiM dobili stipendije od patrijarha (FOTO)

Zadužbina Sime Igumanova dodeljuje 100 mesečnih stipendija deci sa KiM svake godine, a ovo je prvi put da ih dodelimo i mladima čije majke imaju više od četvoro dece, rekao je patrijarh Porfirije
Đaci iz mnogodetnih porodica sa KiM dobili stipendije od patrijarha (FOTO)© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Patrijarh Porfirije uručio je danas 13 stipendija deci iz osnovnih i srednjih škola, donaciju Milovana i Dragana Popovića Fondaciji Sime Igumanova, dobrotvornoj ustanovi na čijem je čelu uvek poglavar Srpske pravoslavne crkve. 

"Naša Fondacija dodeljuje 100 mesečnih stipendija deci sa KiM svake godine, a ovo je prvi put da dodelimo i deci čije majke imaju više od četvoro dece", rekao je patrijarh i dodao da je ovo način da pomognu porodicama koje nemaju dovoljno sredstava da obezbede sve potrebe dece.

Patrijarh je dodao da zahvaljući Milovanu i Draganu Popoviću žele da animiraju i druge ljude koji su u mogućnosti da učestvuju u projektu.

"Nadamo se da je ovo samo dobar početak i da ćemo doći u poziciju da stipendiramo mnogo više dece, odnosno mnogodetnih porodica koje jesu dobar primer drugim mladim bračnim parovima - primer i podsticaj, podrška da se ne plaše izazova u životu kada imaju više od jednog ili dvoje dece", naglasio je patrijarh.

Siguran sam da će biti ljudi koji će prepoznati značaj ove akcije i ideje i verujem da ćemo već sledeće godine imati mogućnosti da stipendiramo mnogo više dece, rekao je patrijarh za Tanjug nakon svečanosti upriličene u srpskoj Patrijaršiji.

Milovan Popović, sin Dragana Popovića, rekao je da su znajući koliko ima teških priča, a dobrih porodica i dobre dece, osetili potrebu da se uključe na bilo koji način i pomognu.

"Verujemo u tu decu i njihovu svetlu budućnost", rekao je Milovan Popović za Tanjug.

Samohrana majka šestoro dece iz Zemuna Tanja Grbić, rekla je da im stipendija mnogo znači i da će biti velika pomoć pri vaspitanju i obrazovanju dece, ne samo Uroša koji je stipendista već i ostale dece. Grbić koja ima jednog sina na fakultetu, troje u osnovnoj školi i jedno u vrtiću, zahvalila je na stipendiji i brizi SPC.

image