Đukanović: Nemam nameru da učestvujem u sprovođenju Zakona o predsedniku

Predsednik Crne Gore odgovorio Andriji Mandiću iz Demokratskog fronta, nakon što je primio njegovo pismo koje se tiče sastava nove vlade

Poslanici skupštinske većine nedavno su Đukanoviću predali potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade. U pismu koje je Mandić napisao Đukanoviću, navodi se, između ostalog, da postoji nesporna skupštinska većina od 41 poslanika. 

Đukanovićev odgovor jednom od lidera DF-a, prenele su crnogorske "Vijesti", a crnogorski predsednik izjasnio se u svom odgovoru da je međunarodnoj javnosti poznat njegov stav o neustavnom Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku.

"Poznato vam je i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih partnera o pomenutom Zakonu. Nemam nameru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore", naglasio je predsednik Crne Gore.

Đukanović je u svom odgovoru Mandiću naveo da nema nameru da osporava Mandićeve tvrdnje o većinskoj podršci Miodragu Lekiću, naglasivši da taj predlog nema uporište u Ustavu Crne Gore.

"Kao i uvek, otvoren sam za iskren, principijelan, inkluzivan i politički dijalog, koji je zasnovan na demokratskim standardima. Uvažavam redosled prioritetnih tema, ali bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca", zaključio je Đukanović.