Srbija i Balkan

Uhapšeni pripadnici avganistanske vojske kod Subotice

Radi se o generalima i oficirima avganistanske vojske, za kojima je Francuska raspisala međunarodnu poternicu za najteža krivična dela
Uhapšeni pripadnici avganistanske vojske kod Subotice© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ nr

Na području Radanovačke šume kod Subotice uhapšeno je 109 migranata, od kojih je 25 bezbednosno interesantno, a dve osobe potražuje francuska policija.

Reč je o generalima i oficirima avganistanske vojske, za kojima je Francuska raspisala međunarodnu poternicu za najteža krivična dela među kojima je i terorizam, izvestio je RTS.

Među privedenima su i Abdul Basir Hasani, zvani Kapetan, oficir avganistanske vojske, kao i snajperista Mer Hamza, komandir jedinice ozloglašenih "Bardi 313" u Avganistanu, po kojem je ilegalni kamp, u koji je upala policij, i dobio ime, objavio je "Blic".

Inače, "Badri bataljon 313" je jedinica Oružanih snaga Avganistana. Naziv jedinice je usko povezan sa mrežom "Hakani", koja im je navodno omogućila obuku. Ta mreža ima važnu poziciju u talibanskoj vojsci, a navodno su i "Hakani" i "Bardi" ideološki blisko povezane sa Al Kaidom.

Policija je pretragom terena pronašla automatsku pušku sa dva pripadajuća okvira i municijom, kao i manju količinu marihuane.

Akcije su sprovedene u okviru kontinuiranog rada na suzbijanju ilegalnih migracija, uz angažovanje pripadnike Radne grupe za borbu protiv krijumčarenja ljudi i nelegalnih migracija, formirane po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, u saradnji sa novosadskim odredom Žandarmerije i Upravom granične policije. Migranti, koji nisu bezbednosno interesantni, biće prebačeni u prihvatne centre.

image