Kurti: Nisam dao garancije za formiranje ZSO; Amerika: Zajednica srpskih opština je imperativ

Srbi na severu Kosova i Metohije od 10. decembra su bili na barikadama, a uklanjanje je počelo juče

Svi glavni putni pravci na severu Kosova i Metohije jutros su prohodni jer su juče popodne i sinoć uklonjene gotovo sve barikade na magistralnim putevima u ovom području, javlja izveštač RT Balkan.

Aministrativni prelazi Jarinje i Brnjak otvoreni su za saobraćaj. 

Ovi prelazi zatvoreni su još 10. decembra kada su Srbi sa severa KiM postavili barikade zbog hapšenja Srbina iz Kosovske Mitrovice Dejana Pantića. Najveća barikada na severu, u Rudaru kod Zvečana, na magistrali Kosovska Mitrovica-Leposavić, uklonjena je sinoć oko 18 sati, sa puta je pomereno 15 teških kamiona i autobusa što je trajalo gotovo dva sata.

Ubrzo zatim uklonjena je i barikada kod Tehničke škole u Severnoj Mitrovici kojom je bio zaprečen ulaz u centar iz pravca Bošnjačke mahale.  Istovremeno, stigle su vesti da su uklonjene barikade i u Ibarskoj Slatini, Lešku, Srbovcu, kao i u Zupču, Varagama, Zubodolini i Gazivodama kod Zubinog Potoka. Uklanjanje barikada pratio je veliki broj novinara, posebno albanskih medija iz Prištine i južnog dela Kosovske Mitrovice.

Odluka o uklanjanju barikada usledila je nakon razgovora Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji su mu poručili da ne žele da idu protiv svoje države.

Predsednik je tom prilikom naglasio da uklanjanje barikada nema veze sa povratkom u institucije, i da su one uslovljene Briselskim sporazumom, koji podrazumeva i stvaranje Zajednice srpskih opština, što Albanci nisu ispunili.

Srbi na severu Kosova i Metohije od 10. decembra su bili na barikadama, a uklanjanje je počelo juče.

Predsednik je juče doneo i odluku o ukidanju povišene borbene gotovosti Vojske Srbije, a nakon garancija koje su Srbi iz pokrajine dobili i spuštanja tenzija.

Sve najnovije vesti sa KiM pratite uživo iz minuta u minut u blogu RT Balkan.

30. dec 2022 • 21:34

Tahiri: Uverena sam da je Kurti prihvatio ZSO

Bivša glavna pregovaračica Prištine u razgovorima sa Srbijom Edita Tahiri kaže da barikade na severu ne bi bile uklonjene da nije bilo političkog dogovora dve države.

"Te barikade ne bi bile uklonjene da nije bilo političkog dogovora uz posredovanje Srbije", rekla je Tahiri.

Ovaj sporazum, prema rečima bivše šefice diplomatije privremenih prištinskih institucija, prethodi onom konačnom.

Ona je izrazila uverenje da je premijer Aljbin Kurti već prihvatio formiranje ZSO.

"Uverena sam da je prihvatio ZSO, kao deo procesa konačnog sporazuma o kome će se naravno pregovarati“, izjavila je Tahiri za T7.

Vučić: I večeras poslata ekipa "kosovske policije" da iz južnog dela pređe u severni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se srpska strana poslednjih nedelja borila da sačuva narod i mir na Kosovu i Metohiji.

"To nije uvek jednostavno. Naime, ne traje to od juče. Ne stvaraju se te situacije zbog jednog ili deset incidenata. Godinama se priprema i godinama se potcenjuje stanje duha srpskog naroda, kao i to šta Srbi govore", rekao je on za TV Prva.

On je naveo da je i večeras poslata ekipa "kosovske policije" da iz južnog dela pređe u severni kako bi provocirala Srbe.

"Niko se nije uplašio Albanaca, prvi put kažem: Mogu da dovedu Svetog Petra, oni na severu ne mogu ništa. Oni nisu snažniji od Srba i tačka", poručio je Vučić. 

Opširnije pročitajte OVDE.

Đurić odgovorio Džozefu: Kurti eksploatiše tragediju u Ukrajini, stvarajući eskalacije na Balkanu

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić kaže da jasno vidi obrazac vlade premijera Aljbina Kurtija koji je iskoristio tragediju u Ukrajini da stvori ciklus eskalacije u srcu Balkana.

Đurić je tako odgovorio profesoru na Visokim međunarodnim studijama Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu Edvardu Džozefu koji je izjavio da način na koji su prevaziđene tenzije na severu KiM ne obezbeđuje stabilnost, već priziva kontinuiranu nestabilnost, i da se izvesno zatišje može očekivati dok, kako je naveo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne zaključi da mu je opet potrebna kriza na KiM.

"Pošto sam se suočio sa krizama na 'Kosovu', (možda sa par više njih nego Edvard Džozef) vidim jasan obrazac u ponašanju Kurtijeve vlade od 24. februara. Aljbin Kurti metodično eksploatiše tragediju u Ukrajini, stvarajući ciklus za ciklusom opasnih eskalacija u srcu Balkana. Njegov pokušaj ima za cilj da napravi razdor između Srbije i Zapada destabilizacijom situacije i stvaranjem 'rezultata' za njegovu radikalnu nacionalističku agendu. Njegov algoritam (ili možda nije njegov, kako s pravom primećuju brojni albanski intelektualci) je jednostavan – preduzeti jednostrane mere pritiska na Srbe preko tačke ključanja", napisao je Đurić na Tviteru.

Članovi Samoopredeljenja gurali kontejnere po Prištini u znak protesta zbog kupovine srpske robe

Omladinski pokret Samoopredeljenja sproveo je akciju guranja kontejnera ispred zgrade opštine Priština, zbog kupovine robe iz Srbije, prenosi "Kljan Kosova".

"U okviru kampanje za bojkot srpskih proizvoda, Omladinski pokret u Prištini doneo je opštini Priština kontejnere kupljene od Srbije u vrednosti od 48.389 evra. Na ovaj način apelujemo na opštinsku vlast, ali ne samo na njih, da se i institucije pridruže pozivu građana na bojkot ovih srpskih proizvoda", navodi se u saopštenju.

Dodaju da "Srbija ne da ne priznaje 'Kosovo', već se svakodnevno bori protiv njega, a najmanje što svako od nas može da uradi jeste da bojkotuje ove proizvode".

Hovenijer: Za Belu kuću sever deo "Kosovo" i da ga Amerika tako tretira; Formiranje ZSO je imperativ

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je u intervju za "Gazetu ekspres" rekao da SAD očekuju da Priština "uspostavi ZSO u skladu sa odlukama Ustavnog suda iz 2015".

Govoreći o garancijama koje je predsednik Srbije dobio od SAD i EU, Hovenijer je naglasio da je bilo najvažnije vratiti se miru i nastaviti dijalog uz poštovanje preuzetih obaveza.

"Pretpostavljam da se predsednik Vučić direktno osvrnuo na izjavu SAD i EU od 28. decembra u kojoj se govori o eskalaciji tenzija na severu Kosova i o našem viđenju situacije. Poziv koji smo uputili svima na maksimalnu suzdržanost i deeskalaciju situacije, što ponavlja neke od dogovora koje smo imali sa rukovodstvom 'Kosova' o pitanjima srpske zajednice na Kosovu, kao i naš poziv 'Kosovu' i Srbiji da vratiti se osiguranju okruženja za pomirenje i regionalnu stabilnost saradnje. Upoznati ste koliko i ja sa svim obavezama koje smo preuzeli bilo kojoj strani", naveo je Hovenijer.

Hovenijer je govorio i o "severu Kosova rekavši da su Sjedinjene Američke Države priznale 'Kosovo' 2008. godine sa postojećim granicama, a za Belu kuću je sever deo 'Kosovo' i da ga Amerika tako tretira", ali da formiranje ZSO nema alternativu.

Edvard Džozef tvrdi da je Vučić nadigrao Zapad, a barikade naziva mostom između Srbije i Rusije

Profesor na Visokim međunarodnim studijama Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu Edvard Džozef ocenio je da način na koji su prevaziđene tenzije na severu KiM ne obezbeđuje stabilnost, već priziva kontinuiranu nestabilnost, i da se izvesno zatišje može očekivati dok, kako je naveo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne zaključi da mu je opet potrebna kriza na Kosovu i Metohiji, prenose mediji.

"Te barikade, koje su na sreću uklonjene, samo su metafora, jer postoje 'gigantske barikade' između Srbije i Kosova. Tu su i 'barikade' u odnosima Srbije i EU. Istovremeno, te 'barikade' služe kao 'most' između Srbije i Rusije", rekao je bivši zamenik šefa misije OEBS na KiM za Radio Slobodna Evropa.

Džozef je naveo da postoje načini da se uklone barikade, ocenivši da SAD i EU ne žele da razmotre te opcije.

Povodom smanjenja tenzija na severu Kosova, uz jučerašnje uklanjanje barikada koje su Srbi postavili na putevima, Džozef je rekao da je to izvedeno tako da se one veoma lako mogu ponovo postaviti, ocenivši da to nije dobro rešenje.

"To je još jedan dokaz kako Aleksandar Vučić manipuliše sa SAD i EU, koristeći polugu moći koju Srbija ima nad 'Kosovom'. Vučić tvrdi da je ostvario pobedu oslobađanjem policajca Dejana Pantića, i da je izdejstvovao obećanje da KFOR neće dozvoliti 'kosovskoj' policiji ulazak na sever. Zašto je to problematično? Naravno da je dobro da su uklonjene barikade, ali nije dobro što je takva taktika nagrađena", kazao je Džozef.

Zaharova: Kompromis Beograda i Prištine, uz garancije Zapada, teško održiv

Kompromis Beograda i Prištine, uz garancije Zapada, teško da se može smatrati održivim, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Postignut kompromis uz 'čvrste garancije' Zapada teško da se može smatrati održivim. Presudno pitanje za Srbe je formiranje Zajednice srpskih opština. Ta zajednica treba da bude efikasan instrument za ostvarivanje njihovih prava i bezbednosti u uslovima sistematskog progona na nacionalnoj osnovi, a to je izignorisano", upozorila je Zaharova.

Kako je istakla, sve dok Priština ne ispuni tu ključnu obavezu, koju sabotira već deset godina, situacija će ostati jednako krhka uz stalnu opasnost od ponovne eskalacije.

Opširnije pročitajte OVDE.

Priština ipak ne može da bojkotuje sve srpske proizvode

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiu rekao je da se iz budžeta lažne države kupuju papuče proizvedene u Srbiji za zdravstveno osoblje zaposleno u bolnici u Južnoj Mitrovici.

Hadžiu je na Fejsbuku istakao da Vlada samoproglašenog Kosova ne poštuje kampanju za bojkot srpskih proizvoda.

"Kampanju za bojkot srpskih proizvoda Vlada ne poštuje, a sa druge strane traži od naroda da je poštuje. Mora se postaviti pitanje zašto ovi proizvodi nisu kupljeni na 'Kosovu', konkretno u suvorečkom 'Solidu', već u Srbiji? Funkcioneri, kada su bili u opoziciji, prevrtali su kamione sa srpskim proizvodima, a sada ih kupuju iz budžeta 'Kosova'. Kakvo licemerje! Oni su osvojili glasove zbog tih svojih postupaka, a ispostavilo se da je to bila farsa i laž i prevara", naveo je Hadžiu.

Petković upitao Radu Trajković zašto nije osudila nijedan incident prema Srbima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakao je da savetnica ministra za zajednice i povratak Rada Trajković za nelegalne baze na severu KiM treba da pita, kako je naveo, "svog šefa Aljbina Kurtija i Nenada Rašića koji je glasao za tu gradnju".

Petković je upitao Trajković zašto nije osudila nijedan incident prema Srbima i zašto kriminalizuje Srbe na barikadama.

"Tri pitanja za Radu Trajković:

1. Zašto za nelegalne baze ne pitate svog šefa Kurtija i Rašića koji je glasao za tu gradnju?
2. Zašto niste osudili nijedan incident prema Srbima, a ove godine ih je čak 150?
3. Kako imate obraza da s Kurtijem kriminalizujete naš narod na barikadama?", upitao je Petković.

Na Jarinju nema gužvi, prelaz prohodan

Posle puštanja administrativnog prelaza u rad nema većih gužvi na Jarinju. 

Ovaj prelaz bio je zatvoren 20 dana, od 10. decembra do danas oko 14 časova, kada je otvoren. 

Odmah posle puštanja sa strane centrane Srbije na ulazu na KiM čekalo je dvadesetaak šlepera i isto toliko iz drugog smera. 

Vučić sa Nikolom Nedeljkovićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu Nikolu Nedeljkovića koji je pušten na slobodu nakon šest meseci provedenih u zatvoru u Prištini.

Vučić je ovom prilikom napomenuo da je Priština Nedeljkovića želela da "slomi samo zato što je Srbin".

"Kao i mnogo naše dece koja na Vidovdan odu na Gazimestan, zamislite strašnog greha, vidi se na snimku kako viče "Srbija" i što je nosio majcu - Nema predaje. To je bio sav greh, pa su pronašli trojicu pripadnika KPS, koji nisu ni ponovili tobož inkriminišuće delo, a toga naravno na snimcima ni nema. Kao što su upadali u stanove i kuće Srba, pa dovodili navodne svedoke da kažu da su tu živeli, tako su i ovde želeli da slome jednog mladića samo zato što je Srbin. Mi smo se onoliko malo koliko smo mogli trudili da pomognemo, iako je teško razgovarati sa onima koji razgovor nisu ni želeli", objasnio je predsednik Srbije.

Vučić je govorio i o barikadama koje su Srbi podigli i poručio da je Zapadu sada jasno šta srpski narod hoće, a to je da zna da živi u Srbiji, a ne u nekoj drugoj državi.

Najavio je da će večeras obrazložiti i objasniti ishod situacije na severu KiM i napomenuo da bi Srbija "svakako" imala "katastrofu sa NATO-om."

Vučević: Postigli smo malu diplomatsku pobedu

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da niko nije u zabludi da su stvari idealne i da je sve rešeno, ali da misli da je na Kosovu i Metohiji postignuta mala diplomatska pobeda.

"Dvojica naših sunarodnika su na slobodi. Da nije došlo do mirnog raspleta ja sigurno ne bih bio ovde. Trebalo bi da budemo zadovoljni, ali ne preterano. Kada kažem ne preterano, mislim na to da i dalje postoje neki problemi. I dalje nije lak život za Srbe na KiM i dalje kosovsko-metohijski čvor nije odvezan, nije rešeno to pitanje koje nas prati i identifikuje godinama, decenijama i vekovima. Dobro je da po prvi put ili posle dužeg vremena Srbi ništa nisu morali da daju ili Srbija ništa nije morala da daje, ili da oduzima neka svoja prava, već je dobila neke garancije ili neke dodatne akte kojima se koliko-toliko garantuje bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučević za TV Hepi.

Ministar je naglasio da misli da je postignuta mala diplomatska pobeda.

"Dobili smo prvi put takve akte od Kfora kojima se obavezuju kako će se kontrolisati ulazak kosovskih snaga bezbednosti na sever. I naravno izjave Evropske unije i SAD po pitanju bezbednosti i daljeg životnog opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. Veoma sam ponosan što je država Srbija i predsednik Vučić, što su bili dovoljno mudri, racionalni i strpljivi da dovedu ovo što je bilo pred nama na pravi put, da izbegnemo neke stramputice. Pisao se scenario da smo mi opet krivci kao iz devedesetih godina i po kom smo opet mi trebalo da budemo loši momci", kazao je Vučević.

On je naglasio da posebno pozdravlja sve Srbe na Kosovu i Metohiji koji su pokazali hrabrost, odlučnost i mudrost, ali i što su se na demokratski i dostojanstven način borili za svoja osnovna ljudska prava i slobode.

Jarinje i dalje zatvoreno za saobraćaj

Administrativni prelaz Jarinje i dalje je zatvoren za saobraćaj, javlja reporter RT Balkan.

Vozači dvadesetak šlepera strpljivo čekaju da se prelaz otvori i da uđu na Kosovo i Metohiju, a putničkih automobila nema.

Na 'kosovskoj' strani prisutno je sedam, osam policajaca.

Na prelazu je postavljen znak "Stop", ali s druge strane nema više bodljikave žice koju je postavio Kfor 18. decembra kada je na Jarinju održan skup "Nikad granica, Kosmet je Srbija".

Drecun: Sporazum pokazao da je krizu na severu KiM uzrokovao Kurti

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun istakao je da veoma bitno što je postignut dogovor da neće biti hapšenja Srba koji su bili na protestima, a kako je ukazao, sporazum je pokazao da je krizu na severu Kosova uzrokovao Aljbin Kurti svojim jednostranim potezima, prenosi RTS.

Drecun je istakao da je sporazum postignut između Beograda s jedne i SAD i evropskih država s druge strane, pri čemu su zapadni partneri morali da završe deo posla s Prištinom.

Sporazum je, navodi Drecun, pokazao da su zahtevi srpskog naroda, zbog kojih su i postavljene barikade na severu KiM, bili opravdani.

"Kfor je potvrdio da je on tu i da će raditi na osnovu mandata koji je dobio Rezolucijom 1244. Sada imamo jedan poseban sporazum s Kforom da pripadnici tzv. bezbednosnih snaga ne mogu da borave na severu KiM bez odobrenja komandanta Kfora i bez njegovih konsultacija s predsednicima četiri opštine na severu", precizirao je Drecun.

On je naglasio da je postignuti sporazum dobar, jer onemogućava Prištinu da iskoristi aktuelnu krizu kako bi uspostavila potpunu okupaciju nad teritorijom na kojoj žive Srbi, i dodao da je uslov za povratak u institucije uspostavljanje Zajednica srpskih opština, rešavanje pitanje tablica i povlačenje specijalnih jedinica. 

Fon Kramon: Lajčakov plan za postizanje normalizacije u 2023. "ambiciozno očekivanje"

Izvestilac za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon ocenila je da je izjava izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za "Politiko" o postizanju sporazuma Beograda i Prištine do marta sledeće godine "ambiciozno očekivanje".

"Nisam pročitala Lajčakovu izjavu. Mart mi deluje veoma ambiciozno. Ako je moguće, to bi bilo sjajno. Ni na koji način nisam protiv i podržala bih to svim silama. Ako je dostupno, to bi bilo fantastično. Biće nam potrebna politička volja", naglasila je Kramon, prenosi Tanjug.

Dečani: Međunarodna zajednica da osudi zabranu za patrijarha SPC

Nijedan prištinski niti međunarodni zvaničnik nije osudio zabranu patrijarhu SPC da uđe na tzv. Kosovo, a reč je o ozbiljnoj diskriminaciji, saopštio je manastir Visoki Dečani. 

"Drskost Vlade tzv. Kosova prema vođi Crkve koji je više puta pozivao na miran život Srba i Albanaca i apelovao na mir, kao i preglasno ćutanje međunarodnih predstavnika na Kosovu su duboko razočaravajući i ne doprinose izgradnji poverenja", navodi se u objavi manastira na Tviteru.

Opširnije pročitajte ovde.