Ambasada Rusije demantovala zapadne medije: Čečeni ne beže u Hrvatsku, to su spekulacije

Zapadni mediji tvrde da je oko stotinu Čečena pobeglo i da traži azil u Hrvatskoj, kako bi izbegli odlazak na front u Ukrajini

Ruska ambasada u Sarajevu nazvala je spekulacijom izveštaje u zapadnoj štampi o Čečenima koji beže od mobilizacije i zaglavljeni su na granici Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom, pišu RIA Novosti.

"Ambasada ne komentariše spekulacije zapadne štampe o ovom pitanju. Pomno pratimo razvoj situacije. Nije bilo žalbi ruskih građana u vezi sa tim", navodi se u saopštenju diplomatskog predstavništva.

Šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov od početka specijalne peracije govori da Čečeni koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji to rade dobrovoljno, kao i da nikog nisu poslali protiv njegove volje. Provokatorima je nazvao i one koji šire informacije da će doći do novog talasa mobilizacije. Pored toga, prema Kadirovu, Čečenija je ispunila svoj plan delimične mobilizacije.

Ranije je "Radio slobodna Evropa" pisao da se desetine Čečena, koji navodno beže od mobilizacije u Rusiji, nalaze na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kako bi u budućnosti ušli u EU.

"Tridesetak Čečena na granici Bosne i Hercegovine s Hrvatskom čeka na ulazak u EU. Planiraju da zatraže politički azil. Svoju zemlju, deo Ruske Federacije, napustili su zbog 'rata' u Ukrajini. Bežeći od mobilizacije poveli su i porodice", navodi se u prilogu RSE.

U prilogu su snimci neidentifikovanih migranata, za koje ne može sa sigurošću da se tvrdi da su državljani Ruske Federacije ili Čečeni, dok jedan govori kako je, navodno, "pobegao od 'rata' u Ukrajini, preko Turske", sve vreme je okrenut leđima kameri, sa kapuljačom preko glave.