Srbija i Balkan

Obnova kuće Džafera Deve na KiM: Podrivanje suživota i revizija istorije

Ne samo da je reč o pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, već je to i jasan dokaz o tome na čemu Priština pokušava da gradi svoju kvazidržavnost, saopštilo je srpsko Ministarstvo kulture
Obnova kuće Džafera Deve na KiM: Podrivanje suživota i revizija istorije© Antonio Ahel/ATAImages

Na najavu da će iz budžeta privremenih prištinskih institucija biti izdvojeno 300.000 evra za obnovu kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici, odnosno da Albanci ne odustaju od namere da kuću nacističkog kolaboracioniste iz perioda Drugog svetskog rata pretvore u instituciju kulture, reagovalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije koje je najoštrije osudilo takve projekte i planove.

U saopštenju se ističe da je namera Prištine da kuću ozloglašenog nacističkog zločinca proglasi centrom za kulturu projekat falsifikovanja istorije i promovisanja zločina i nasilja koji zaslužuje najoštriju osudu.

"U pitanju je istovremeno još jedna od aktivnosti kojima Priština brutalno zloupotrebljava ime kulture za agresivne i bezobzirne projekte koji sa kulturom nemaju nikakve veze. Ne samo da je reč o pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, već istovremeno i jasan dokaz o tome na čemu Priština pokušava da gradi svoju kvazidržavnost", navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Podseća se i da projekti revizionizma i slavljenja fašizma, koji su na upozorenje Ministarstva kulture naišli na jasnu osudu i od strane međunarodne zajednice i posebno Evropske unije, predstavljaju pravu sliku o opredeljenosti Prištine za dalje podrivanje mogućnosti suživota na Kosovu i Metohiji.

Od SS-a do UNDP-a

"Napominjemo da je  reč o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije 'Skenderbeg', poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine", dodaje se u saopštenju.

Početkom godine najavljen je projekat obnove kuće Džafera Deve koji je trebalo zajedno da realizuju ministarstvo kulture tzv. Kosova, uz podršku Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), ali je posle burne reakcije u javnosti i protesta koji su zvaničnicima EU i UN, uputili, između ostalih i srpsko Ministarstvo kulture i Muzej žrtava genocida projekat stopiran.

Reagovao je tada i Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima, čiji je direktor Efraim Zurof naglasio za "Kosovo onlajn" da se radi o apsolutno šokantnom projektu UNDP-a i EU i da će im uputiti protestno pismo jer učestvuju u obnovi kuće "odanom saradniku nacista".

U kratkoj pisanoj izjavi za RT Balkan, povodom novih najava, Zurof navodi da je poslednje što je čuo da je projekat obnove kuće Džafera Deve stopiran i to po nalogu Evropske unije.

"Veoma sam razočaran, ako je projekat ponovo obnovljen", ističe Zurof.

Protestno pismo početkom godine uputio je i beogradski Muzej žrtava genocida koji je podsetio da ovo nije prvi put da predstavništva pojedinih međunarodnih i međudržavnih organizacija sarađuju sa privremenim vlastima u Prištini na glorifikaciji ratnih zločinaca iz razdoblja Drugog svetskog rat na području AP Kosovo i Metohija.

"Upravo je sredstvima Evropske unije, a u organizaciji UNDP i tzv. privremenih vlasti u Prištini, ranije već obnovljeno zdanje Kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici koji nosi ime zloglasnog ratnog zločinca Redžepa Mitrovice. Za tu svrhu Evropska unija izdvojila je 115.784,60 evra, dok je projekat realizovao UNDP", podsetili su iz Muzeja žrtava genocida u februaru ove godine.

Reagovaće i ovaj put, rekli su za RT Balkan iz ove ustanove kulture, najverovatnije tokom sledeće nedelje.

U saopštenju koje su u februaru poslali medijima podsetili su na ratne biografije Džafera Deve i Redžepa Mitrovice. Deva je bio istaknuti saradnik Vermahta, sreski načelnik kosovsko-mitrovačkog sreza tokom trajanja nemačke okupacije kojeg je Hans Gustav Felber, komandant okupacione celine "Jugoistok" i zone "Srbija" opisao kao osnovnu pokretačku snagu na KiM. Najveći deo pripadnika Devine milicije stupio je tokom marta 1944. godine u 21. SS diviziju "Skenderbeg".

Deva je aktivno učestvovao u progonu jevrejske zajednice u Kosovskoj Mitrovici, a u Peći 1943. godine izvršio je brojne zločine nad srpskim stanovništvom. Bio je ministar unutrašnjih poslova u tzv. vladi Redžepa Mitrovice, čije je sedište bilo u Tirani.

Mitrovica je još jedan osvedočeni saradnik nacista koji je od današnjih privremenih vlasti u Prištini dobio počast time što je njegovo ime poneo Dom kulture u Kosovskoj Mitrovici.

Na mitingu u Srbici maja 1941. Mitrovica je pred oko 5.000 Albanaca koji su došli na skup pod oružjem izjavio: "Srbi su na Balkan došli silom, silom sa Balkana moraju otići, a kako nemaju kuda da odu treba ih sve pobiti. Na nama Šiptarima leži taj zadatak".

Kada je u septembru 1943. u Prizrenu osnovana Druga prizrenska liga, koja je proklamovala ujedinjenje Kosova i Metohije, Debra, Struge, Ulcinja i Tuzi sa Albanijom, za njenog predsednika izabran je Mitrovica. Na tom mestu juna 1944. godine zamenio ga je Deva.

image