Obnova kuće Džafera Deve na KiM: Podrivanje suživota i revizija istorije

Ne samo da je reč o pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, već je to i jasan dokaz o tome na čemu Priština pokušava da gradi svoju kvazidržavnost, saopštilo je srpsko Ministarstvo kulture

Na najavu da će iz budžeta privremenih prištinskih institucija biti izdvojeno 300.000 evra za obnovu kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici, odnosno da Albanci ne odustaju od namere da kuću nacističkog kolaboracioniste iz perioda Drugog svetskog rata pretvore u instituciju kulture, reagovalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije koje je najoštrije osudilo takve projekte i planove.

U saopštenju se ističe da je namera Prištine da kuću ozloglašenog nacističkog zločinca proglasi centrom za kulturu projekat falsifikovanja istorije i promovisanja zločina i nasilja koji zaslužuje najoštriju osudu.

"U pitanju je istovremeno još jedna od aktivnosti kojima Priština brutalno zloupotrebljava ime kulture za agresivne i bezobzirne projekte koji sa kulturom nemaju nikakve veze. Ne samo da je reč o pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, već istovremeno i jasan dokaz o tome na čemu Priština pokušava da gradi svoju kvazidržavnost", navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Podseća se i da projekti revizionizma i slavljenja fašizma, koji su na upozorenje Ministarstva kulture naišli na jasnu osudu i od strane međunarodne zajednice i posebno Evropske unije, predstavljaju pravu sliku o opredeljenosti Prištine za dalje podrivanje mogućnosti suživota na Kosovu i Metohiji.

Od SS-a do UNDP-a

"Napominjemo da je  reč o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije 'Skenderbeg', poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine", dodaje se u saopštenju.

Početkom godine najavljen je projekat obnove kuće Džafera Deve koji je trebalo zajedno da realizuju ministarstvo kulture tzv. Kosova, uz podršku Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), ali je posle burne reakcije u javnosti i protesta koji su zvaničnicima EU i UN, uputili, između ostalih i srpsko Ministarstvo kulture i Muzej žrtava genocida projekat stopiran.

Reagovao je tada i Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima, čiji je direktor Efraim Zurof naglasio za "Kosovo onlajn" da se radi o apsolutno šokantnom projektu UNDP-a i EU i da će im uputiti protestno pismo jer učestvuju u obnovi kuće "odanom saradniku nacista".

U kratkoj pisanoj izjavi za RT Balkan, povodom novih najava, Zurof navodi da je poslednje što je čuo da je projekat obnove kuće Džafera Deve stopiran i to po nalogu Evropske unije.

"Veoma sam razočaran, ako je projekat ponovo obnovljen", ističe Zurof.

Protestno pismo početkom godine uputio je i beogradski Muzej žrtava genocida koji je podsetio da ovo nije prvi put da predstavništva pojedinih međunarodnih i međudržavnih organizacija sarađuju sa privremenim vlastima u Prištini na glorifikaciji ratnih zločinaca iz razdoblja Drugog svetskog rat na području AP Kosovo i Metohija.

"Upravo je sredstvima Evropske unije, a u organizaciji UNDP i tzv. privremenih vlasti u Prištini, ranije već obnovljeno zdanje Kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici koji nosi ime zloglasnog ratnog zločinca Redžepa Mitrovice. Za tu svrhu Evropska unija izdvojila je 115.784,60 evra, dok je projekat realizovao UNDP", podsetili su iz Muzeja žrtava genocida u februaru ove godine.

Reagovaće i ovaj put, rekli su za RT Balkan iz ove ustanove kulture, najverovatnije tokom sledeće nedelje.

U saopštenju koje su u februaru poslali medijima podsetili su na ratne biografije Džafera Deve i Redžepa Mitrovice. Deva je bio istaknuti saradnik Vermahta, sreski načelnik kosovsko-mitrovačkog sreza tokom trajanja nemačke okupacije kojeg je Hans Gustav Felber, komandant okupacione celine "Jugoistok" i zone "Srbija" opisao kao osnovnu pokretačku snagu na KiM. Najveći deo pripadnika Devine milicije stupio je tokom marta 1944. godine u 21. SS diviziju "Skenderbeg".

Deva je aktivno učestvovao u progonu jevrejske zajednice u Kosovskoj Mitrovici, a u Peći 1943. godine izvršio je brojne zločine nad srpskim stanovništvom. Bio je ministar unutrašnjih poslova u tzv. vladi Redžepa Mitrovice, čije je sedište bilo u Tirani.

Mitrovica je još jedan osvedočeni saradnik nacista koji je od današnjih privremenih vlasti u Prištini dobio počast time što je njegovo ime poneo Dom kulture u Kosovskoj Mitrovici.

Na mitingu u Srbici maja 1941. Mitrovica je pred oko 5.000 Albanaca koji su došli na skup pod oružjem izjavio: "Srbi su na Balkan došli silom, silom sa Balkana moraju otići, a kako nemaju kuda da odu treba ih sve pobiti. Na nama Šiptarima leži taj zadatak".

Kada je u septembru 1943. u Prizrenu osnovana Druga prizrenska liga, koja je proklamovala ujedinjenje Kosova i Metohije, Debra, Struge, Ulcinja i Tuzi sa Albanijom, za njenog predsednika izabran je Mitrovica. Na tom mestu juna 1944. godine zamenio ga je Deva.