Srbija i Balkan

Gašić: MUP je spreman da zaštiti sve građane Srbije, uključujući i one na KiM

Aktivno pratimo dešavanja i spremni smo da adekvatno reagujemo, poručio je Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić
Gašić: MUP je spreman da zaštiti sve građane Srbije, uključujući i one na KiM© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/

Prioritet svakog pripadnika MUP je da zaštiti sve građane Srbije i njihovu imovinu, što podrazumeva da brinu za bezbednost naših sunarodnika na KiM, izjavio je Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

"Aktivno pratimo dešavanja, spremni smo da adekvatno reagujemo. Policijski službenici su odlično obučeni, opremamo ih najsavremenijom opremom i ono što moram da istaknem je visok nivo posvećenosti, morala i sloge, da sutra, ukoliko zatreba, deluju kao jedno, nepokolebljivi u odbrani države i svog naroda. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u potpunosti spremno da zaštiti sve građane Srbije i neće dozvoliti da bilo ko ugrozi njihovu bezbednost", kaže Gašić u intervjuu za "Večernje novosti". 

Na pitanje kako gleda na evropski, odnosno francusko-nemački plan za "Kosovo" koji praktično sugeriše da se ne protivimo članstvu tzv. Kosova u UN, Gašić kaže da je taj predlog za Srbiju neprihvatljiv.

"Državna politika mira i stabilnosti koju vodi predsednik Vučić posvećena je političkom dijalogu i pronalaženju kompromisnog rešenja za održiv, bezbedan i prosperitetan suživot Srba i Albanaca. U tom smislu je, što se tiče francusko-nemačkog plana za KiM, stav države jasan i jednoglasno potvrđen zaključkom sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je taj predlog neprihvatljiv", dodaje.

S obzirom na činjenicu da je Priština preduzela ofanzivu na međunarodne organizacije, Gašić kaže da će se Srbija boriti svim argumentima da dokaže da je to suprotno Rezoluciji 1244.

"Ako Priština bude nastavila sa politikom podnošenja zahteva za članstvo u Interpolu, borićemo se argumentima da dokažemo da ta inicijativa nije legitimna i da je suprotna međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244. Kosovo i Metohija, kao sastavni deo Srbije, već sarađuje sa Interpolom, i ne može samostalno aplicirati za članstvo u ovoj najvećoj međunarodnoj policijskoj organizaciji. Veoma je opasno, po globalnu bezbednost, baze podataka Interpola o osumnjičenima za terorizam, pogotovu sa Kosova i Metohije, učiniti dostupnim upravo teroristima", kaže Gašić.

image