"Velt": Kurti traži još NATO vojnika na KiM

Premijer privremenih prištinskih institucija kaže da "Kosovo" povećava izdatke za odbranu i broj vojnika, te da bi veće prisustvo Kfora podržalo odbrambene napore Prištine

Posle tenzija između Srbije i 'Kosova' u proteklim nedeljama, premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti poziva na veće prisustvo NATO trupa na 'Kosovu'.

"Značajno povećanje NATO vojnika i vojne opreme u našoj 'zemlji' poboljšalo bi bezbednost i mir na 'Kosovu' i u celom regionu Zapadnog Balkana", rekao je Kurti za nemački list "Velt".

On je objasnio da 'Kosovo' trenutno povećava izdatke za odbranu i broj svojih vojnika i rezervista i da bi "povećanje broja vojnika u mirovnim snagama Kfora podržalo naše odbrambene napore".

Na 'Kosovu' je trenutno raspoređeno oko 3.800 vojnika Kfora, od kojih oko 70 Nemaca, a prema odluci Bundestaga u južnu srpsku pokrajinu moglo bi da bude poslato njih 400.

"Nemački vojnici su svakako dobrodošli na 'Kosovo', rekao je Kurti. Bundesver je na 'Kosovu' prisutan 23 godine i za to vreme nikada nije bilo problema između njih i lokalnog stanovništva, prenosi "Velt", a čak je i bivši kamp nemačkog Kfora u Prizrenu sada postao inovacioni park.

Nemački list piše i o tome kako je Priština morala da privremeno zatvori granični prelaz zbog srpskih barikada, ali ne govori o tome zašto su barikade podignute. Oni takođe tvrde da su "'kosovske' bezbednosne snage i vojnici Kfora bili napadnuti nekoliko puta, neki i vatrenim oružjem", ali izgleda im je 'promaklo' saopštenje Kfora u kome demantuju da su napadnuti, kao što su propustili da se informišu o hapšenjima Srba i drugim nepočinstvima nad srpskim stanovništvom u južnoj pokrajini. 

Iako su barikade uklonjene nakon intervencije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, situacija je daleko od toga da bude rešena, navodi "Velt". 

Kurti je poručio da su barikade na severu Kosova, maskirani muškarci u uniformama i natpis "Molite se Bogu i držite se Rusije", jasan znak da postoji potreba za dodatnim NATO trupama. Osim što mu "obraćanje Bogu" uliva strah, smeta mu i "gomilanje srpskih trupa i artiljerije duž 'kosovske' granice i stalne zlokobne izjave srpske i ruske države".

Pritom ni premijeru tzv. Kosova, ni nemačkom listu, a ni međunarodnoj zajednici ne smetaju pripadnici tzv. 'kosovskih' bezbednosnih snaga koji sa dugim cevima, uz blagoslov Kfora, paradiraju na severu KiM.