Srbija i Balkan

Dačić: Početkom godine još povlačenja priznanja tzv. Kosova

Očekujemo u prvim nedeljama ove godine da bude i deseta zemlja koja će povući priznanje, a koju nismo objavili, rekao je ministar spoljnih poslova
Dačić: Početkom godine još povlačenja priznanja tzv. Kosova© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Srbiju i u Novoj godini očekuje borba za teritorijalni integritet i suverenitet, najavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da će jedan od prioriteta biti i nastavak politike vezane za povlačenje priznanja Kosova.

"Očekujemo prvim nedeljama ove godine da bude i deseta zemlja koja će povuči priznanje, a koju nismo objavili, rekao je Dačić za TV Prva.

On je rekao da objavljeno 18 zemalja koje su povukle priznanje a do sada je bilo devet čija imena nisu objavljena, tako da bi ovo bila deseta, odnosno "to bi bila 28. zemlja koja bi povukla priznanje".

"To neće sigurno rešiti problem ali stvara neku političku nezavisnost, da ne zavisimo od velikih sila," rekao je on.

Dodao je da ukoliko pitanje Kosova dođe pred UN ono može biti zaustavljeno u Savetu bezbednosti a da u Generalnoj skupštini ne može biti izglasano pošto je potrebna dvotrećinska većina a Kosovo može da dobije 83 glasa.

Srpske crvene linije

Dačić je rekao da se zato pritiska predsednik Aleksandar Vučić jer, kako je dodao "znaju šta su naše ‘crvene linije'".

Kako je rekao, "crvena linija" Srbije je da neće više da razgovara o dogovorenoj Zajednici srpskih opština, odnosno neće da razgovara ponovo o već dogovorenim pitanima, a drugo je da neće pristati na to da nezvanično prizna Kosovo time što će složiti da se ne protivi članstvu Kosova u UN, odnosno ako bi se Kosovo kandidovalo da se Srbija ne protivi.

"Za nas je to apsolutno neprihvatljivo i generalno imamo tu stabilnu situaciju", rekao je Dačić. On je istakao da Srbija ima problem u Evropi jer je tu najveći broj zemalja priznao Kosovo.

Takođe je rekao da sada treba da razgovara sa Islandom koji je predsedavajući Saveta Evrope, u nastojanju da prijem Prištine ne stavi na dnevni red te organizacije.

On je naveo da će Srbija uložiti maksimalne napore da bude dijaloga i mira, ali će, naravno, kako kaže, svim silama braniti i živote i opstanak srpskog naroda na KiM.

"Nadali smo se i nadamo se da će međunarodna zajednica shvatiti da je najveći faktor nestabilnosti i najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu Aljbin Kurti, odnosno politika Prištine, politika neispunjavanja nijednog međunarodnog sporazuma od rezolucije SB UN 1244, pa do Briselskog i Vašingtonskog sporazuma", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da jednostrani potezi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija dovode svake nedelje do nove teme za eskalaciju sukoba na KiM, ocenjujući da je to pokušaj da se problem Kosova reši prečicom, odnosno putem primene sile i principa "blickriga".

Kako dalje objašnjava, Kurti želi proterivanjem Srba sa KiM da reši i opšte pitanje Kosova, odnosno da dođe do rešenja koje bi podrazumevalo međunarodno priznanje.

"U tom smislu, sve ono što se može očekivati u 2023. i koji su najveći izazovi su svedeni na tu jednu temu, temu iz koje sve drugo proističe, i evropske integracije i odnosi sa susedima i odnosi sa velikim silama”, objasnio je Dačić.

On je rekao da je želja za ovu godinu da zavlada mir na ratištu u Ukrajini koje je uzrokovalo tektonske poremećaje na političkoj, ekonomskoj i energetskoj sceni.

Na taj način će se, navodi Dačić, stvoriti drugačiji uslovi za rešavanje nekih drugih pitanja koji su bliži, a to je pitanje evropskih integracija, smanjivanje eventualnih pritisaka na Srbiju, kao i dvostrukih standarda kada gledamo teritorijalni integritet Ukrajine i teritorijalni integritet Srbije.

Sankcije Rusiji - ne menjamo stav

Upitan da li postoji mogućnost da Srbija ipak uvede sankcije Ruskoj federaciji, Dačić je rekao da je politika Srbije zasnovana na sopstvenim interesima.

"Nema nijednog razloga da promenimo naš stav da ćemo uvođenje sankcija Rusiji procenjivati u skladu s našim interesima. U ovom trenutku to nije naš interes, jer se, pored ekonomskih, može štetno odraziti i na političku podršku kada je pitanju Kosovo i Metohija", kazao je on.

Dačić je poručio da će politika državnog rukovodstva Srbije biti usmerena ka budućnosti i evropskoj perspektivi, ali uz zaštitu nacionalnih i dražavnih interesa.

image