Momirović: Nećemo dozvoliti divljanje cena, držimo stvari pod kontrolom

Ministar trgovine naveo je da je prioritet da se prehrambeno tržište proširi na Narodnu Republiku Kinu, Egipat, Koreju...

Država neće dozvoliti divljanje cena, a prioritet će joj biti dodatan proboj srpske prehrambene industrije u velike zemlje, ističe za "Telegraf" ministar trgovine Tomislav Momirović.

"Srbija je kontrolom obezbedila da cene osnovnih životnih namirnica budu među najnižima u Evropi. Svesni smo pak da rast cena drugih artikala nije mali. Infacija, međutim, nije samo domaći fenomen, a država će i dalje voditi računa da zaštiti najugroženije", ističe ministar koji dodaje i da neće biti dopušteno da onlajn trgovina bude platforma za crno tržište.

Momirović je napomenuo i da je zbog sukoba na istoku Evrope, u toku kriza bez presedana, kao i da je njena posledica veliki rast inflacije na kontinentu.

Zato je uloga ministarstva da "drži cene pod kontrolom".

"Naravno, mi smo zemlja koja ima otvoreno tržište i slobodno poslovanje, ali u ovakvim uslovima i disbalansu cena, moramo da reagujemo kako bismo pre svega zaštitili najugroženije slojeve stanovništva. Određenim interventnim merama ograničili smo cene osnovnih životnih namirnica i obezbedili da cene hleba, mleka, brašna i šećera budu ako ne najjeftinije, onda među najjeftinijima u Evropi. Sprečili smo nestašicu proizvoda", poručuje ministar.

Nije lako u ovim okolnostima predvideti sledeću godinu, upozorava on, dodajući da nema sumnje da će biti teško.

"Nije lako kada imate prvi put posle 10 godina u našoj zemlji, a u Evropi posle 30, infalciju veću od 10 procenata. Srbija ne prednjači kada govorimo o rastu cena. I Holandija, Letonija i Litvanija imaju veću stopu inflacije. Uspeli smo da održimo stabilnost tržišta i određenu stabilnost cena", navodi Momirović dodajući da se neće dozvoliti eksplozija cena i razvoj sivog tržišta.

Momirović uverava i da će država zaštititi građane kada je to potrebno.

"Naš prioritet je da proširimo tržište za naše kompanije. Tu pre svega mislim na Narodnu Republiku Kinu, Egipat, Koreju... da novim sporazumima o slobodnoj trgovini pospešimo izvoz i napravimo bolje uslove za poslovanje", istakao je ministar trgovine govoreći o prehrambenoj industriji.