Udruženje žena žrtava rata: Želeli bi da Srba nema, ali Srpska će večno trajati

Božica Živković Rajlić komentarisala je pokušaje osporavanja Dana Republike Srpske

Republika Srpska najveća je garancija opstanka srpskog naroda na ovim prostorima, istakla je za Srnu predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

"Oni bi želeli unitarnu BiH, druge politike, ratove, progone i da Srba nema na ovim prostorima. Srba ima u Republici Srpskoj i Srpska će večno trajati", poručila je Rajilić.

Komentarišući osporavanja predstojećeg  Dana Republike Srpske, dodala je i da to nije novost jer "oni su odavno poznati kao Srbomrzci i mrzioci Republike Srpske".

Republika Srpska će 9. januara proslaviti 31 godinu postojanja, a tog datuma 1992. nastala je pod prvobitnim prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je, kako podseća RTRS, srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Svečani defile povodom Dana Republike prvi put će ove godine biće održan u Istočnom Sarajevu. Dan ranije je i svečana akademija u Banjaluci.

Predsednik Srpske Milorad Dodik poručio je da će svečani defile i svake naredne godine biti u drugom gradu, čime će se Dan Republike pokazati kao integrativni praznik, koji predstavlja čitavu Republiku Srpsku.