Radanović: U Federaciji ostalo svega 1,64 odsto Srba

Položaj Srba dodatno je pogoršan u 2022.godini- nemaju mogućnost da se zaposle, nemaju infrastrukturu i izloženi su različitim napadima

Položaj Srba u Federaciji dodatno je pogoršan u 2022. godini, a njihovoj broj, prema procenama, sa više od 56.000 smanjen je na samo 36.000 ili 1,64 odsto, izjavio je za Srnu predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Srba, kojih je pre rata bilo 19,95 odsto, sada je daleko manje jer nemaju mogućnost da se zaposle, infrastruktura je loša, a odnos vlasti prema njima nepovoljan.

Ilustrujući sa čim se sve srpski živalj u Federaciji suočava, Radanović je podsetio da su tokom prošle godine izvršena brojna krivična dela iz mržnje protiv verskog i nacionalnog uverenja, kao i etničkog porekla Srba.

Skrnavljena su pravoslavna groblja u Brezičanima i Vihovićima, ubijena je povratnica Nada Radulović u selu Maurovići i oštećena je Saborna crkva u Mostaru.

Radanović tvrdi i da je 220 mesta u Federaciji koja su pre 1992. bila naseljena isključivo Srbima, u međuvremenu potpuno ostalo bez stanovnika.

"BiH je dobila kandidatski status u EU. Sramota je da zemlja koja ima kandidatski status i dalje ima cela naselja bez struje. Srbi u naseljima oko Drvara, Petrovca, Grahova i Glamoča i danas, 27 godina nakon rata, nemaju struju", naglasio je Radanović koji je kritikovao i to što Srbi nisu na listama i planovima za asvaltiranje i obnovu puteva.

Na sve to, bez obzira na to što su brojčano većinski narodi, odnosno Bošnjaci i Hrvati u Dom naroda na listama svojih stranaka izabrali 19 Srba delegata, autentični legitimni predstavnici srpskog naroda ne mogu da za potpredsednika Federacije predlože svog sunarodnika.