Dan Republike Srpske uprkos negodovanjima: "Šta god da radite Srpska neće nestati"

Bez obzira što praznik srpske strane smeta bošnjačkim zvaničnicima i ratnim udruženjima to neće uticati na održavanje defilea

Svečani defile u Istočnom Sarajevu povodom 9. januara - Dana Republike Srpske održaće se uprkos najavljenim okupljanjima bošnjačkih ratnih udruženja (od "Zelenih beretki" do "Udruženja generala") i otvorenom negodovanju bošnjačkih zvaničnika.

Jer, kako poručuje srpska strana, a prenosi RTRS, "nikakve njihove akcije neće doprineti tome da Republika Srpska nestane".

"Srpska i Srpsko Sarajevo su večni i bošnjačka udruženja se ne smeju igrati s tim jer dovode u pitanje opstanak BiH", rekao je predsednik Skupštine opštinske Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac.

Praznik Srpske međutim itekako smeta i gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić koja ga ocenjuje kao "provokaciju" i navodi da se "neustavno obeležavanje 9. januara seli u Istočno Sarajevo, na kapije grada koji je bio pod terorom agresora i pod najdužom opsadom".

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić na ovo koleginici poručuje da bi ona "kao svaka politički normalna i osvešćena osoba, trebalo da poštuje pravo drugih da slave ono što žele"

"Karićeva kao gradonačelnica ima pravo na svoje mišljenje, ali ja nikada ne komentarišem ni dan Federacije niti dan grada Sarajeva 6. april, koji je zajednički datum svih nas. Ono što najmanje ima pravo jeste da ona komentariše Dan Republike Srpske koji očigledno ne voli", rekao je Ćosić za Srnu.

On je Karićevu upozorio i da je Sarajevo, njeno koliko i njegovo, ispravljajući se potom i navodeći "više moje nego njeno, ali sad je ona gradonačelnica i živi u gradu koji su stvarali naši roditelji".

Za najavljene proteste Bošnjaka on kaže da su apsurd društva BiH "jer nisu spremni da požele dobro onima koji žive pored njih, ma koliko se razlikovali".

Ali, kako kaže, "pravo je drugih da protestuju u svojoj avliji".

"Nikada im neću želiti loše, a oni protestima pokazuju koliko žele loše ljudima pored njih. Sve to govori o tome koliko je projekat zvani BiH nemoguć", poručio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Na izjavu Ćosića oglasila se ponovo Karićeva koja mu je dala za pravo da Sarajevo, kako je navela, "jeste i vaše i tačno je da ga su gradili i vaši roditelji".

"To jeste vaš glavni grad i treba da se ponosite njime. Naši roditelji i preci su gradili i Sarajevo i Banjaluku i Foču i Prijedor i sve naše zajedničke prelijepe bosanske gradove. Čiji god su roditelji gradili Sarajevo, grad im je otvoren, osim onima koji su ga posle ubijali", napisala je Karić na svom Fejsbuk profilu.

Šta slave Srbi?

Deveti januar, naime, dan je kada su Republiku Srpsku 1992. godine osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Ovaj njihov potez usledio je nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.