Desant zapadnih izaslanika na Beograd

Zapadnjacima se žuri jer se bliži godišnjica početka specijalne vojne operacije, koja je u neformalnim diplomatskim krugovima postavljena kao rok kada bi Beograd i Priština trebalo, bar da se dogovore, oko skica budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa

Nakon božićnih praznika Srbiju očekuje pravi desant zapadnih "specijalaca" za region koji u Beograd dolaze sa misijom da pojačaju pritisak na našu zemlju i ubrzaju pitanje Kosova i Metohije.

Interes vodećih zapadnih političkih centara da se u jeku rusko-ukrajinskog rata na ovo pitanje stavi tačka, a Vladimiru Putinu istrgne "kosovski" argument iz ruku, pišu "Novosti".

Zapadnjacima se žuri jer se bliži godišnjica početka ovog sukoba, 24. februar, koja je u neformalnim diplomatskim krugovima postavljena kao rok kada bi Beograd i Priština trebalo, bar da se dogovore, oko skica budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Najmanje desetak zapadnih diplomata planira da spakuje kofere i krene put Srbije kako bi ubeđivali srpski državni vrh da se pokrenu politički pregovori sa albanskom stranom, a koji bi u svom središtu imali francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju.

Ovaj dokument, čak i dorađen, neprihvatljiv je za Beograd, jer prema informacijama koje su se pojavljivale u javnosti, u svojoj srži ima priznavanje tzv. Kosova, odnosno od Beograda se traži da ne blokira prijem Prištine u Ujedinjene nacije.

Prva bi, prema diplomatskim izvorima, u srpsku prestonicu trebalo da sleti četvorka iz SAD, EU, Francuske i Nemačke. Tačnije, planirano je da u združenu posetu dođu specijalni izaslanici Vašingtona i Brisela, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, i to u društvu emisara francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

To su Emanuel Bon i Jens Pletner, koji su zajedno sa Eskobarom i Lajčakom već dolazili u Beograd, prošlog septembra, kada je našoj strani i uručena prva verzija francusko-nemačkog plana.

Francusko-nemački plan neprihvatljiv za Srbiju

U međuvremenu su na ovaj dokument i Beograd i Priština poslali svoje primedbe, ali je prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, revidiran tekst i dalje neprihvatljiv za nas.

Šef države je već najavio novi krug pritisaka na Beograd i to od sredine januara.

Pored američko-evropske četvorke nije isključeno da u narednom periodu u Beograd dođe još jedan izaslanik iz Kvinte, koja je i do sada prednjačila u pritiscima na našu zemlju.

Naime, Velika Britanija takođe ima svog "specijalca" za Zapadni Balkan, a to je Stjuart Pič. Svoje izaslanike za region imaju i Slovenija (Anžej Frangeš) i Grčka (Sofija Gramata). Pored Pletnera, regionom se u ime Berlina bavi Manuel Saracin, kojeg je imenovala vlada Nemačke.