Srbija i Balkan

Abazović: Ploča hrvatskim žrtvama u Morinju će biti zamenjena

Premijer Crne Gore je ocenio da su Konjević i Krivokapić postavljanjem sporne table počinili krivično delo
Abazović: Ploča hrvatskim žrtvama u Morinju će biti zamenjena© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je da će sadašnju spomen-ploču hrvatskim žrtvama u Morinju zameniti novom na kojoj će činjenično biti navedeno ko je odgovoran za ratni zločin počinjen na mestu tog nekada vojnog objekta.

"Mi smo za to da se ploča postavi u skladu sa zakonom, ovo što je sad postavljeno, postavljeno je suprotno zakonu, bez znanja vlade i Opštine Kotor i bez saglasnosti Ministarstva kulture. Postavljanjem spomen obeležja, mimo zakona, bivši ministri vanjskih poslova Ranko Krivokapić i odbrane Raško Konjević počinili su krivično delo", kazao je Abazović za podgoričke "Vijesti". 

On je dodao je da je Hrvatska obaveštena i da je prilikom susreta sa premijerom Andrejem Plenkovićem pokušao da objasni da nema problema sa obeležavanjem, ali da to nije urađeno u skladu sa procedurama.

"Ne možemo tekstom koji su Krivokapić i Konjević tu postavili amnestirati tadašnju vlast u Crnoj Gori. Ne možemo stavljati da je to radio neko u ime Crne Gore, a da Crna Gora o tome nije imala pojma. Tako se falsifikuje istorija, treba činjenično navesti ko je bio odgovoran i zameniti tablu", rekao je Abazović.

Ploča je postavljena u znak sećanja na Sabirni centar za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta koji je postojao u Morinju nekoliko meseci tokom 1991-92.

Crnogorsko pravosuđe je pre nekoliko godina donelo više osuđujućih presuda protiv bivših stražara u tom Sabirnom centru, konstatujući da su oni počinili krivična dela ratnih zločina, jer su tukli i zlostavljali zatočenike.

Spomen ploču su u društvu hrvatskih kolega, ministra spoljnih i evropskih poslova Gorana Grlića Radmana i ministra branitelja Toma Medveda postavili, u međuvremenu razrešeni, ministri Krivokapić i Konjević.To je urađeno mimo zakonske procedure predviđene Zakonom o spomen-obeležjima i bez odluke Vlade Crne Gore, odnosno zakonom neophodne saglasnosti Opštine Kotor.

Zbog toga je UIP nekoliko dana kasnije doneo rešenje o uklanjanju nelegalne spomen-table i obavezao Opštinu Kotor da ga sprovede u delo, ali je intervenciju Komunalne inspekcije i Komunalne policije Kotora 24. oktobra sprečila Vojska Crne Gore čiji pripadnici od postavljanja spomen-table, čuvaju do tada potpuno napušteni bivši vojni objekat u Morinju i nikome ne dozvoljavaju da uđe u njegov krug.

image