Srbija i Balkan

SAD: Beograd i Priština da sprovedu sporazume bez odlaganja

Sjedinjene Američke Države očekuju da se svi postignuti sporazumi sprovedu bez odlaganja, među kojima je i sporazum o Zajednici srpskih opština
SAD: Beograd i Priština da sprovedu sporazume bez odlaganjaGetty © Mark Wilson / Staff

Sjedinjene Američke Države pozdravile su uklanjanje barikada na severu Kosova.

Portparol Stejt departmenta rekao je za "Gazetu ekspres" da SAD očekuju da se Beograd i Priština vrate naporima za stvaranje ambijenta pogodnog za "pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju radi dobrobiti svih građana".

Kako je rekao, SAD očekuju i da se svi postignuti sporazumi, među kojima je i sporazum o ZSO, sprovedu bez odlaganja, naglasivši da sve obaveze proistekle iz dijaloga moraju da se u potpunosti sprovedu bez odlaganja.

Nakon niza incidenata koje su pretrpeli Srbi sa Kosova i Metohije, hapšenja, oduzimanja imovine, situacija koje su mogle da dovedu Srbiju do oružanog konflikta, postavljene su barikade od Rudara i Srbovca, Ibarske Slatine i Leška do Varaga, Zupča, Gazivoda.

Srpski narod je tri nedelje pokušavao postavljanjem barikada da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog terora koji trpi dve decenije od strane privremenih prištinskih vlasti.

Nakon što je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao da je Srbija dobila "čvrste garancije SAD i EU da neće biti novih hapšenja", predsednik Vučić pozvao je Srbe sa severa Kosmeta da povuku barikade.

Posle sastanka sa Kriznim štabom sa barikada 28. decembra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da su Srbi na njegov predlog prihvatili da uklone barikade, ali da nemaju poverenja u Aljbina Kurtija, a u slučaju nastavka hapšenja i progona, postaviće barikade koje neće biti uklonjene.

image