Da li je Hrvatima matematika problem, ili su cene zaista podivljale zbog prelaska na evro?

Građani Hrvatske masovno su se žalili na poskupljenja već prvog dana prelaska sa kune na evro, jer su, prema njihovim rečima, cene "neopravdano podignute zaokruživanjem na veću decimalu", javljaju hrvatski mediji

Već prvog radnog dana nakon uvođenja evra u Hrvatskoj je došlo do niza poskupljenja, što je dovelo do negodovanja građana, prenose hrvatski mediji.

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", čija ekipa je obišla trgovinske lance na koje su se kupci najviše žalili - cene određenih artikala u velikim prodavnicama zaista jesu čak i za čitav evro podugnute "preko noći". Međutim, većina cena ostala je ista.

Građani Hrvatske najviše su se žalili na cene Nutele i Koka-kole u "Lidlu", kao i toalet papira, koji je u trgovinskom lancu "Spar" poskupeo za gotovo čitav evro. 

Zbog toga je hrvatski premijer Andrej Plenković sazvao sastanak s nadležnim ministrima i inspekcijskim vlastima. On je u poruci na Tviteru naveo da je sazvao sastanak s nadležnim ministrima i predstavnicima Poreske uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano za daljnje aktivnosti kako bi zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cena.

"Uvođenje evra nije razlog za povećanje cena roba i usluga", poručio je Plenković.

"Euraktiv": Hrvatska grca zbog poskupljenja u evrima

Portal "Euraktiv" specijalizovan za pitanja u okviru EU u analizi poslednjih dešavanja u Hrvatskoj nakon prelaska na evro navodi da su već prognozirali poskupljenja, koja su počela krajem decembra 2022. godine.

Na sastanku Plenkovića s ministrima i šefovima Poreske uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata, dogovoreno je da hrvatski ministar privrede Davor Filipović pozove na sastanak predstavnike trgovinskih lanaca.

Filipović je, posle kraćeg sastanka, medijima rekao da "trgovinski lanci svakog meseca podižu cene, a sada, nakon uvođenja evra, ponovo podižu cene i pokušavaju da prevare građane. Ali to neće proći", prenosi "Euraktiv".

Hrvatski ministar privrede je objasnio je i da su "sve opcije na stolu, od crnih lista do zamrzavanja cena na širokom spektru proizvoda", kao i da "hrvatski građani i vlada zahtevaju snižavanje cena".

Iz sektora maloprodaje u okviru Hrvatskog udruženja poslodavaca odgovorili su da su "neprijatno iznenađeni i šokirani pretnjama" ministra Filipovića.

Državni inspektorat evidentirao je 1.738 kršenja zakona o uvođenju evra, javio je u utorak "Indeks.hr".

Ana Knežević iz lokalne grupe za zaštitu potrošača rekla je da su građani "besni i razočarani jer od prošle godine imamo stampedo cena", dok su ih, kako kaže, sve vreme ubeđivali "da usvajanje evra neće rezultirati višim cenama".

Dodatni problem koji se u Hrvatskoj pojavio su i lažne novčanice evra. 

Prema pisanju RTRS-a iz brodsko-posavske policije naveli su više slučajeva u kojima su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u evrima, na kojima je ispisano da su suveniri, odnosno rekviziti za film.