Srbija i Balkan

Klokić: Ove godine očekujem pristupanje Bosne i Hercegovine "Otvorenom Balkanu"

“Ako su Srbija i Albanija mogle da pređu neke dugogodišnje razlike zašto ne bi i mi u BiH mogli da se okrenemo dobroj inicijativi koja donosi korist i građanima i privredi” istakao je Klokić.
Klokić: Ove godine očekujem pristupanje Bosne i Hercegovine "Otvorenom Balkanu"www.globallookpress.com © © Borislav Zdrinja

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić očekuje da BiH konačno u ovoj godini pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan", što bi bilo na dobrobit domaće privrede i građana, prenosi RTRS.

"Političko Sarajevo je bilo protiv, a privrednici iz Federacije BiH za ovu inicijativu koja znači otvorenost granica, lakši protok robe i usluga, a u cilju da privrednici imaju bolje privredne aktivnosti, što bi osetili i građani", rekao je Klokić.

On smatra da se promenom političkih struktura na nivou BiH stvaraju uslovi da se ponovo pokrene pitanje pristupanja BiH inicijativi "Otvoreni Balkan", za koju je Republika Srpska od početka zainteresovana.

Za sada su inicijativi "Otvoreni Balkan" pristupile Srbija, Severna Makedonija i Albanija, a članstvo BiH je, između ostalih, najavio predsednik samita ministara BiH Zoran Tegeltija letos na samitu u Ohridu.

I crnogorski premijer Dritan Abazović je više puta isticao značaj ove inicijative. Sredinom decembra prošle godine Abazović je naveo da "u prilog Crne Gore ide sve što pomaže da se tenzije u regionu umanje".

Predstavnici prištinske vlasti uporno odbijaju "Otvoreni Balkan", a ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala poručila je da je ova inicijativa "oruđe kineskog i ruskog uticaja". 

image