Patrijarh Porfirije ide na Kosovo i Metohiju, liturgiju za Božić služi u Beogradu

Patrijarh Porfirije na KiM želi da ide bez telohranitelja

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti dozvolio je srpskom patrijarhu Porfiriju da poseti Kosovo i Metohiju, u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića, saopšteno je danas na sajtu vlade tzv. Kosova.

Kako se navodi, ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić tražio je od Kurtija da patrijarh Porfirije poseti KiM, što je Kurti prihvatio.

Na sajtu se navodi da je patrijarh rekao da će želi da uđe na KiM bez telohranitelja.

Tvrdi se da patrijarh nije podneo zahtev za posetu KiM prema postojećem sporazumu.

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve potvrđeno je da će patrijarh otputovati na KiM, ali u skladu sa utvrđenim programom. 

"Njegova svetost će u svoju Stavropigijalnu lavru Pećku Patrijaršiju, u posetu sveštenstvu i vernom narodu Eparhije raško-prizrenske otići u skladu sa svojim programom i nahođenjem, koji nisu vezani ni sa jednim političkim kontekstom ili sa bilo kojom ličnošću iz političkog života", navodi se u saopštenju i dodaje da će po unapred utvrđenom programu, patrijarh Porfirije na Božić, u ponoć, služiti svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru.

Podsetimo, policija tzv. Kosova nije pustila 26. decembra automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem na administrativnom prelazu Merdare da uđe na prostor KiM, gde se on uputio uprkos dopisu Prištine da mu nije dozvoljen boravak.

Patrijarh se zadržao u automobilu nekoliko minuta, na strani koju kontroliše "kosovska" policija, a zatim se okrenuo i vratio ka Kuršumliji.

Kako je tada javio reporter RT Balkan sa lica mesta, Patrijarh je prošao kontrolu na punktu na kojem su Srbi, a kada je prišao "kosovskom" punktu, automobil je izdvojen sa strane. Nakon desetak minuta čekanja, poglavaru SPC saopšteno je da okrene automobil i vrati se nazad, jer ne može da uđe u južnu srpsku pokrajinu.

Ovo je prvi put da je nekom crkvenom velikodstojniku zabranjen ulazak na teritoriju KiM, i to nakon što nije ispunio "uslove Prištine" u kojima se od njega zahtevalo da se ogradi od srpskog naroda na KiM i da osudi Srbe koji su na barikadama.