Srbija i Balkan

Potpisana Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Svaki akt pretnje ili agresije prema manjinskoj zajednici u jednoj državi dovodi u opasnost manjinsku zajednicu u onoj drugoj, piše u deklaraciji
Potpisana Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije© Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjakovic

U Zagrebu je danas, uoči dolaska srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, potpisana Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, kojom se osuđe mržnja prema manjinama a države podstiču da se okrenu rešavanju otvorenih pitanja.

Deklaraciju napisanu na oba jezika i dva pisma potpisali su Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, inače predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, i Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke.

"Svaki akt pretnje ili agresije prema manjinskoj zajednici u jednoj državi dovodi u opasnost manjinsku zajednicu u onoj drugoj", piše u deklaraciji.

Žigmanov je na konferenciji kazao kako je saradnja dve zajednice prirodna i deo je njihovih temeljnih političkih uverenja. Novi srpski ministar, prvi iz redova Hrvata, rekao je da je tekst potpisan iz uverenja da saradnja ne bi smela da ima alternativu, usprkos brojnim razlikama između dva naroda.

Dvojica čelnika naglasila su da čine sve što mogu da se sretnu predstavnici hrvatskih i srpskih vlasti i da im je drago da u tome posreduju, prenosi HRT.

Dačić topi zaleđene odnose

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovaće sutra tradicionalnom božićnom prijemu koji organizuje Srpsko nacionalno veće.

Manifestacija "Hristos se rodi - Vaistinu se rodi" će ugostiti premijera Andreja Plenkovića, potpredsednica vlade za društvene delatnosti i ljudska pitanja Anja Šimprag, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, ministar kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Žigmanov i Pupovac nisu želeli da otkriju u kojim će se formatima sutra održati susreti između službenog Zagreba i Beograda.

"Dve susedne države, koje imaju relativno velik broj problema, ne mogu ne komunicirati. Ne možete u današnjem svetu biti izolovana ostrva. Da sedimo zatvoreni u vlastitim sobicama i da ne komuniciramo", rekao je Žigmanov povodom najave Dačićevog dolaska u hrvatsku prestonicu.

Pupovac je izjavio kako su sagovornici i u Zagrebu i Beogradu bili veoma otvoreni za sutrašnji susret.

"To je samo potvrda da je sazrela svest o tome da od sukobljavanja nema koristi. Sutrašnji susret ne događa se zbog prošlosti niti zbog prebrojavanja ko je šta rekao u prošlosti. Tako da očekujemo da ćemo svi biti posvećeni ne etiketama, nego onome što zapravo trebamo da činimo da bismo imali drugačije odnose i drugačiju budućnost", objasnio je Pupovac.

Jedna od najproblematičnijih tačaka u odnosima dve zemlje pitanje je nestalih u ratu, a prema rečima Žigmanova, Beograd je spreman da po tom pitanju sarađuje.

image