Srbija i Balkan

Kfor: Uklonjene i poslednje barikade na Kosovu i Metohiji

Uklanjanje poslednjih barikada je izvedeno na brz, bezbedan i siguran način, kako bi se izbegli incidenti i ostali rizici za lokalnu sigurnost, ističe se, između ostalog, na sajtu NATO-a
Kfor: Uklonjene i poslednje barikade na Kosovu i Metohiji© Зоран Шапоњић

Kfor je danas završio uklanjanje nekoliko vozila koji su blokirali puteve na severu Kosova i Metohije, tako što je poslao svoje jedinice u oblasti Dudin Krš i Srbovac, saopšteno je na sajtu NATO-a.

"Ovaj posao je izveden u skladu sa mandatom Kfor pod okriljem Ujedinjenih nacija, na osnovu Rezolucije 1244, kojim se osigurava bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na 'Kosovu'. To je usledilo nakon odluke donete 28. decembra 2022. godine o uklanjanju barikada postavljenih na severu 'Kosova' prošlog meseca" ističe se, između ostalog, na sajtu Severoatlanske alijanse.

Dalje navode da je "uklanjanje poslednjih barikada izvedeno na brz, bezbedan i siguran način, kako bi se izbegli incidenti i ostali rizici za lokalnu sigurnost".

NATO, takođe, napominje da nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao glavne platforme za "pronalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira i bezbednosti širom regiona".

image