Božićna poruka Joanikija: Da radost obasja sve, podrška braći s KiM

Mitropolit crnogorski primorski pozvao je na mir u Ukrajini

Mitropolit crnogorski primorski Joanikije pozvao je ceo verujući pravoslavni narod u Crnoj Gori na strpljenje i moltivu za mir u državi i celom svetu za doprinos razrešenju različitih kriza i sveopšte zabrinutosti i poručio da MCP svim srcem podržava braću i sestre na svagda raspetom Kosovu i Metohiji.

"Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori će i ubuduće kao i do sada biti sa svojim narodom i vršiti svoju uzvišenu službu koja joj je od Boga poverena. Nećemo deliti svoj verujući narod ni po nacionalnoj ni po stranačkoj pripadnosti, nego ćemo širiti bratsku slogu i razumevanje, poštovanje i praštanje", poručio je mitropolit Joanikije u Božićnoj poruci.

Istakao je da u Božićnoj radosti, MCP dušom i srcem podržava braću i sestre na svagda raspetom Kosovu i Metohiji.

"Vidimo da se međunarodne garancije za njihovu slobodu i miran život ne sprovode u delo. Junački trpe nepravde, pritiske i progone ali ostaju verni zavetu svetog kneza Lazara i nemanjićkim svetinjama. Divimo se njihovoj izdržljivosti i hrabrosti koje su dar od Boga", poručio je Joanikije.

Molimo se, pozvao je, da se što pre vrati mir i da prestane bratsko krvoproliće u Ukrajini, zbog čega su mnogi iz te napaćene zemlje izbegli.

"Svima koji su ostali bez svojih domova upućujemo reči bratske utehe i božićni celiv mira, a one koji su došli u Crnu Goru primamo kao svoju dragu braću i sestre u Hristu".

Podvukao je da će "naša srca, hramovi i domovi za njih uvek biti otvoreni".

"Nije nam teško da ih sa ljubavlju pomažemo sve dok ih Bog ne obraduje povratkom njihovoj voljenoj otadžbini. Sa molitvom da božićna radost obasja i obraduje sve verne, decu i odrasle, zdrave i bolesne, a naročito tužne, potištene i usamljene, i sve ljude dobre volje, da se blagoslov Božji u nastupajućoj Novoj godini izlije na celu tvorevinu, srdačno čestitamo svima i svakome svetli praznik Rođenja Hristovog sa najradosnijim pozdravom:Mir Božiji! Hristos se rodi!", poručio je mitropolit Joanikije.

Pozvao je vernike da učine sve da razlike u mišljenjima među nama ne odvedu u podele, mržnju i raskole, već da te razlike iskoriste kao važan povod za dobar i sveobuhvatan dijalog koji je ključ za rešenje mnogih nesporazuma među ljudima i za uspostavljanje njihovih bratskih odnosa.