Rašić poziva u policiju tzv. Kosova

Stjuart Pič pozdravio napore za deeskalaciju tenzija na severu Kosova

Ministarstvo za zajednice i povratak na čijem je čelu Nenad Rašić u objavi na zvaničnoj stranici navelo je da podstiče građane tzv. Kosova svih zajednica da se prijave na konkurs za prijem u Kosovske bezbednosne snage.

"Svi građani Kosova između 18 i 25 godina imaju pravo da se prijave. Konkurs je otvoren za prijem 612 aktivnih vojnika i 388 rezervnih vojnika KBS. Konkurs je otvoren od 15.12.2022 do 15.01.2023", navodi se na sajtu Ministarstva za zajednice i povratak.

Podsetimo, Rašić je na nedavnoj sednici vlade glasao za eksproprijaciju zemljišta od "posebnog javnog interesa“ za izgradnju policijskih baza u opštini Leposavić u katastarskoj zoni Bistrica i katastarskoj zoni Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok.

Pič: Važno je da se prekine krug kriza

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, Stjuart Pič, bio je u službenoj poseti Prištini danas. Iz britanske ambasade poručuju da je njihov predstavnik pozdravio napore za deeskalaciju tenzija na severu Kosova i podstakao reintegraciju Srba u kosovske institucije.

"Važno je da svi prekinu krug kriza i opasne retorike i rade na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji", poručio je Pič, a preneo "Kosev".

Kako se navodi u saopštenju na sajtu Vjose Osmani, ona je zatražila da međunarodna zajednica zauzme jedinstven stav prema destabilizujućim tendencijama Srbije, tako što će osuditi takve postupke i što neće izjednačavati dve strane.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je na Tviteru da je sa Pičom razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnoj situaciji i saradnji, pre svega po pitanju bezbednosti.