Kurti: Beograd hoće ZSO, ne zato što je voli, već zato što neće sporazum

Premijer privremenih prištinskih institucija rekao je da veruje da je francusko-nemački predlog "na dobroj osnovi"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je u intervjuu za "Glas Amerike" da smatra da SAD podržavaju takozvani francusko-nemački predlog, odnosno predlog EU za koji misli da je na dobroj osnovi.

Na konstataciju da se u francusko-nemačkom predlogu ne pominje međusobno priznavanje, Kurti je, kako prenosi Tanjug, rekao da ne misli da se rezultat može znati pre nego što pregovori počnu.

Forma tog rezultata, međutim, njemu je, kako kaže, poznata i jasna, a to je, "potpuna normalizacija odnosa, jer su naši odnosi nenormalni, i sa uzajamnim priznavanjem u središtu".

"Beograd hoće Zajednicu srpskih opština kao preduslov. Ali ne zato što voli Zajednicu, već zato što neće sporazum, neće mir, neće normalizaciju naših odnosa. Pokazali smo spremnost, volju i interesovanje, bili smo kreativni, konstruktivni i posvećeni, i razlog zašto još nemamo dogovor je u Beogradu", tvrdi Kurti.

Kada je reč o zajednici srpskih opština i poruci diplomata da svi dosadašnji dogovori moraju biti ispunjeni, Kurti podseća da su tokom decenije pre nego što je on postao premijer, u Briselu sklopljena 33 sporazuma.

"Samo jedan nije prošao test Ustavnog suda. Upravo tome Srbija insistira. Srbija nije sprovela dve trećine sporazuma, iako ih je potpisala. Ona insistira samo na ovome. Međutim, videli ste u decembru, Srbija nije zainteresovana za Zajednicu srpskih opština, već za udruživanje barikada", kazao je on.

On podseća i da je Priština spremna za preuzimanje modela nacionalnih saveta.

Navodi i da su Srbi istupili iz institucija na sevetu Kosova iz dva razgloga.

Prvi je da su barikadama "s jedne strane hteli da teritorijalizuju pitanje u okviru nostalgije za takozvanoom teritorijalnom razmenom koja je propala kao projekat", a drugi to što su "hteli su da uguše politički pluralizam srpske zajednice sa Nenadom Rašićem i Radom Trajković".