Ivica Dačić u Zagrebu: Ne verujem da smo najmiliji jedni drugima, ali tu smo gde smo

Plenković je, sa druge strane, nastavio s optužbama Srbije za agresiju na Hrvatsku

Svečanom prijemu u zagrebačkom hotelu Vestin prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri za ljudska prava i evropske integracije, Tomislav Žigmanov i Tanja Miščević, a sa hrvatske strane premijer Andrej Plenković i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar Dačić je poručio da je neophodno da Srbija i Hrvatska pronađu zajedničke interese i onda kada ne misle isto, kao i da dijalog na ravnopravnoj osnovi, uz međusobno uvažavanje, predstavlja put za rešavanje otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

"Ne verujem da smo najmiliji jedni drugima, ali tu smo gde smo, moramo da živimo zajedno i onda da živimo u miru", poručio je Dačić.

On je istakao da je Srbija svesna da su neka otvorena pitanja ozbiljna i teška, odnosno da ne mogu da budu rešena u kratkom roku, ali prepoznaje prostor i potrebu za unapređenje odnosa.

Dačić je rekao da njegovo prisustvo u Zagrebu, osim što šalje poruku brige o Srbima u Hrvatskoj, govori i o potrebi razgovora i redefinisanja odnosa Beograda i Zagreba. 

"Iako slavimo Božić po različitim kalendarima, uveren sam da se možemo saglasiti oko simbolike i neprolaznih vrednosti, a to su mir, tolerancija i solidarnost", istakao je Dačić.

On je čestitao Hrvatskoj na ulasku u Šengenski sporazum, ocenjujući da pojedinačni napredak suseda treba da se posmatra kao zajednički uspeh kao i da su bolji odnosi dve zemlje u interesu oba naroda, ali i celog regiona.

"Posebno je važno da obe države osuđuju govor mržnje i etnički motivisane napade što bi doprinelo izgradnji poverenja", rekao je ministar i podsetio da je Vlada Srbije obezbedila 600.000 evra radi otkupa kuće Bana Jelačića, dodajući da su to možda mali, ali pozitivni koraci na koje se treba ugledati.

"Mislim da bi za sva sporna pitanja trebalo pronaći konstruktivna rešenja, uključujući i pitanje jezika, pisma, bilo da je reč o Srbima u Hrvatskoj, bilo o Hrvatima u Srbiji", ocenio je Dačić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ukazao je na potrebu pomirenja između Hrvatske i Srbije, ali nije uspeo da se uzdrži od izjava koje ne sadrže takvu poruku.

"Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi s nama, živi s porodicama nestalih, s vojnicima, braniteljima, civilima. To je nasleđe teško", kazao je Plenković u obraćanju na prijemu.

Premijer Plenković je pozdravio juče potpisanu Deklaraciju o saradnji Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj,kao činjenicu da je predstavnik hrvatske zajednice Tomislav Žigmanov postao član srpske vlade.

On je svima poželeo sve najbolje u 2023. godini, poželeo da bude bolja i jednostavnija od prethodne, a svim vernicima je uputio čestitke za Božić, porukom, "Mir Božji, Hristos se rodi".

Srpski patrijarh Porfirije, čestitao je Božić i izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg okupljanja.

"Na današnji dan mi samo ne da dobijamo ideju ili pojam dobra nego apsolutno dobro dolazi među nas, a to je Bog. On nam otkriva istinu smisla našeg postojanja, a onda iz te bliskosti sa Bogom mi postajemo bliski sa drugima", rekao je patrijarh u besedi na prijemu.

Patrijarh je kazao da postoji put do Boga, a to je vera, ali i do drugih ljudi bez obzira na granice.

"Radujem se što smo danas ovde sabrani, radujem se što je i sastav sabora takav kakav jeste, jer ma koliko da smo svi posebni i imamo lične pečate, pozvani smo da budemo narod Božiji, da budemo crkva njegova, građani carstva nebeskog", rekao je patrijarh.

U Zagrebu je uoči dolaska šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, potpisana Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, kojom se osuđuje mržnja prema manjinama a države podstiču da se okrenu rešavanju otvorenih pitanja.

Deklaraciju napisanu na oba jezika i dva pisma potpisali su Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, inače predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, i Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke.