Pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga pucao na srpske dečake na KiM

Ni na svetu pravoslavnu noć, Srbi na "Kosovu" nisu bezbedni, istakla je premijerka Ana Brnabić, dok je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković naveo da je neko hteo "da nam priredi krvavi Božić"

Dvojica srpskih dečaka, rođaci Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni su danas u Gotovuši kod Štrpca kada je, bez ikakvog povoda, dok su nosili Badnjak i pevali, iz vozila u pokretu lokalni Albanac otvorio na njih rafalnu paljbu.

Napadač na njih je, kako saznaje albanski medij "Indeksonlajn.net", pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga.

To je potvrdio i ministar odbrane Kosova Armend Mehaj u svojoj Fejbuk objavi.

"Sada sam obavešten da je jedan pripadnik BSK uključen u slučaj koji se desio u Štrpcu. Slučajem se bave organi bezbednosti i pravosuđa. Isto će se raditi po propisima i zakonima koje imamo u ministarstvu odbrane i snagama bezbednosti. Izražavam najdublje žaljenje zbog onoga što se dogodilo u Štrpcu. Povređenima želim brz oporavak. Ovakvi slučajevi su izolovani, ali i kao takvi ne smeju da se dogode", napisao je Mehaj na društvenoj mreži Fejsbuk.

Dvojica povređenih dečaka su, prema informacijama Kancelarije za KiM zadobili prostrelne rane.

"Jedan od njih je pogođen u šaku a drugi u rame i tek pukom srećom nisu stradali niti su životno ugroženi", navodi se u saopštenju.

Doktor u ambulanti u kojoj je deci ukazana pomoć precizirao je za "Kosovo onlajn" da je mlađi dečak pogođen u predelu nadlaktice, a stariji u ruku, i da su obojici u ranama ostali meci.

Zbog toga su dečaci, kako je navedeno, transportovani u Kliničko bolnički centar u Gračanici gde će dobiti najbolju moguću negu.

"Pucali su na nas, bili smo u božićnoj odeći i izašli da se slikamo kao svake godine. Naišao je auto, samo otvorio prozor i pucao na nas. Bez razloga, možda zato što smo bili u božićnoj odeći", rekao je povređeni Miloš kome je kasnije iz ruke hirurškom intervencijom izvađen metak.

Kosovska policija je na svojoj Fejsbuk stranici objavila da je osumnjičeni za ranjavanje dve osobe u Štrpcu uhapšen.

"Regionalna policija Uroševac je identifikovala i potom uhapsila osumnjičenog A.K (M/K) starog 33 godine. Osumnjičeni se sprovodi u Regionalnu policiju u Uroševcu, odnosno u Regionalni istražni sektor, na druge istražne radnje", naveli su oni. 

Bez obzira na to što je više svedoka videlo registraciju vozila iz kog je pucano, lokalna policija je, kako prenosi "Kosovo onlajn", vozilo prvobitno pustila.

Revoltirani Srbi su u znak protesta blokirali put Štrpce-Uroševac zahtevajući da se napadač na srpsku decu na uhvati. Oni traže veće prisustvo Kfora i bezbednosne garancije da se ovako nešto neće ponoviti.

"Reč je očiglednom pokušaju ubistva nedužne srpske dece koja su zasmetala samo zato što su nosila Badnjak i time jasno pokazala da su Srbi", istakla je Kancelarija za KiM.

Direktor te kancelarije, Petar Petković koji je na svom Tviter nalogu potvrdio informaciju o napadu napisao je "Neko je želeo da nam priredi krvav Božić".

"Ovakav napad direktna je posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija koji svojim ponašanjem i potezima ohrabruje sve one koji žele srpsku krv, čak i na Božić. Zahtevamo hitnu i odlučnu reakciju međunarodne zajednice, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju će porodicama i povređenima pružiti svu neophodnu pomoć", navodi se u saopštenju.

Zbog napada na srpske dečake reagovala je i premijerka Ana Brnabić koja je ocenila da "ni na svetu pravoslavnu noć, Srbi na Kosovu nisu bezbedni".

"Najoštrije osuđujem ovaj opaki zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reaguje i privede krivce pravdi. Ovo je još jedan u nizu strašnih incidenata, koji pokazuju težinu uslova u kojima Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno žive", napisala je Brnabić na Tviteru.

Premijerka je navela i da, kada se svakodnevno i sistemsko nasilje stalno potcenjuje, onda se ekstremizam brzo širi u čitavo društvo, a zločini postaju uobičajena svakodnevica potlačenih.

"Kosovo - poslednji evropski geto", poručila je Brnabić.

Brnabić je nešto kasnije objavila snimak ranjenog jedanaestogodišnjaka pozvavši sve da izdvoje dva minuta da to pogledaju, jer je, kako je rekla "ova slika pravo lice situacije na KiM".

Pokušaj ubistva srpske dece kod Štrpca na Badnji dan, u predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, kada se u celom svetu čuju poruke mira, pokazatelj je terora koji sprovodi Kurtijev režim nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, izjavio je za Tanjug ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Zahtevamo kažnjavanje odgovornog za zločin, kao i reakciju međunarodne zajednice, jer njeno ćutanje možemo okarakterisati samo kao odobravanje zločina nad srpskom decom", rekao je ministar Dačić za Tanjug.

Ministar odbrane Miloš Vučević je povodom napada na dečake, u objavi na Instagramu upitao "kome smetaju Badnjak i srpska trobojka?".

"Zgrožen sam današnjim brutalnim nasiljem i ranjavanjem dvojice Srba – mladića i jednogaestogodišnjeg dečaka u Gotovuši kod Štrpca, na koje je pucao Albanac dok su nosili badnjak i srpsku zastavu. Šta je osim mržnje moglo da natera nekoga da na ovaj svet puca na decu koja samo pokazuju koliko poštuju svoju tradiciju? Šta je jedna necivilizaciona i zlikovačka kampanja i antisrpska istorija koju vode takozvane prištinske vlasti mogla je da proizvede osim mržnje i pokušaja uništavanja svega što je srpsko?", upitao je Vučević.

Ministar je istakao i da je reč o još jednom u nizu etnički motivisanih brutalnih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Ovo je još jedan dokaz koliko je ugrožena njihova bezbednost. I više niko ne može da sakrije da su Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno izloženi nasilju. A neka se Kurti i njegovi pomagači i sponzori zapitaju hoće li im se vratiti svo zlo koje čine, neprestano terorišući srpski narod, podstičući otvorenu mržnju i šovinizam. Najoštrije osuđujem današnji napad na srpske mladiće, i tražim da se pod hitno uhapsi zločinac koji je pucao na njih", poručio je Vučević.

Oglasio se i srpski ambasador u SAD Marko Đurić koji jepozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

"Na Kosovu je večeras prolivena krv dvojice nedužnih srpskih dečaka. Dvojicu srpskih dečaka (11 i 21 godinu) večeras su teroristi upucali u selu Gotovuša. Posle ponovljenih ciklusa eskalacionih poteza Prištine, to je namerno učinjeno na srpsko pravoslavno Badnje veče. Veruje se da su osumnjičeni kosovski Albanci. Srbi iz Štrpca su se okupili i zahtevaju hitno hapšenje počinilaca ovog očigledno politički naređenog terorističkog napada. Ovo mora imati trenutne posledice i potrebna je reakcija međunarodne zajednice", napisao je Đurić na Tviteru.

Napad je najoštrije osudila i Srpska lista.

"Na Badnji dan, kada su se srpska deca vraćala iz Badnjaka, pored njih je stalo vozilo sa dvojicom Albanaca koji su im pretili, a nakon toga pokušali da ih ubiju pucavši u njih. Tom prilikom oba dečaka su ranjena", navodi Srpska lista, koja zahteva da se odgovorni najhitnije pronađu i kazne.

Taj ničim izazvan napad na srpsku decu, naglašavaju oni, a prenosi Tanjug, zahteva najoštriju reakciju međunarodne zajednice, ali i nadležnih bezbednosnih institucija-

Napad je, ocenjuju, direktna posledica "antisrpske histerije koju podgreva Aljbin Kurti".

"Postavljamo pitanje i Dželalu Svečli, ko je pokušao da ubije srpsku decu? Ko je odgovoran za ovaj brutalni napad? Da li su kriminalci na severu ili na jugu?", upitali su iz Srpske liste.

Patrijarh Porfirije deci: Sa vama su molitve i ljubav Bogomladenca Hrista

"Molitve i ljubav Bogomladenca Hrista i sva naša ljudska briga i pažnja ovog Božića je sa vama, draga moja deco iz Štrpca", poručio je patrijarh Porfirije srpskim dečacima koje je ranio Albanac.

"Večeras nad vama stoje vaše majke i očevi, kao i Bogomajka koja je rodila Spasitelja sviju nas. Dragi Stefane i Miloše, večeras se za vas mole deca Kosova i Metohije koja su u proteklom periodu postradala na pravdi Boga, od Livadica do Goraždevca i malog Dimitrija Popovića u Gračanici", naveo je u poruci patrijarh.

Starešina SPC je dečacima poželeo brz oporavak i dodao i da se "molimo da zlo ne pomuti vašu radost, igru i veru kojom ćete u budućnosti donositi Badnjake za blagoslov i sreću vašim domovima i vašem Štrpcu".

Međunarodna zajednica šokirana

I Euleks osuđuje današnji besmisleni napad na mladića i dečaka u Štrpcu i želi im brz oporavak, naveo je šef misije Lars-Gunar Vigemark koji je istovremeno pohvalio Kosovsku policiju za brzo reagovanje i hapšenje osumnjičenog.

"U skladu sa svojim mandatom, Euleks će pažljivo pratiti istragu i svaki naredni pravni postupak u ovom nasilnom krivičnom slučaju", napisao je Vigemark na Tviteru.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik takođe je reagovao na ranjavanje Stefana i Miloša koji su nosili Badnjak u Gotovuši.

"Najoštrije osuđujem ranjavanje Stefana i Miloša koji su danas nosili badnjak na Kosovu. Želim im potpuni oporavak. Sa mržnjom i nasiljem se mora suočiti direktno. Počinilac mora odmah biti priveden pravdi. Ne može biti imuniteta", poručio je Bilčik na Tviteru.

Osudama napada na dečake priključio se i nemački ambasador u Prištini Jorn Rode.

"Osuđujem današnji napad na dva dečaka kod Štrpca i želim im brz oporavak. Pozdravljamo brzu reakciju kosovske policije", napisao je Rode na Tviteru.

I Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da je šokiran napadom na dvoje srpske dece u Štrpcu i da očekuje punu istragu kosovskih vlasti.

"Šokiran sam današnjim napadom na dvoje dece u Štrpcu. Ne može biti opravdanja za bilo kakvo nasilje", napisao je on na Tviteru.

Varhelji je povređenima poželeo brz oporavak.
"Verujem da će kosovske vlasti sprovesti punu istragu", rekao je on.

Kurti: Istražićemo sve; Haradinaj: Ovo nema političku konotaciju

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, takođe je osudio današnji napad na dvojicu srpskih dečaka.

U objavi na Fejsbuku, Kurti je naveo da je kosovska policija već uhapsila osumnjičenog, koji će se, kako je rekao, bez sumnje suočiti sa pravosudnim organima.

Rekao je da će nadležni nastaviti istragu dok se ne razjasne sve okolnosti napada.
Kurti je na Fejsbuku naveo da će policija biti maksimalno angažovana u obavljanju svojih dužnosti u cilju zaštite života i imovine svih bez razlike.

Reagovao je i bivši predsednik kosovske Vlade Ramuš Haradinak, koji je rekao da je ranjavanje dvoje mladih u Štrpcu "neprihvatljivo i čin za osudu".

On je povređenima poželeo brz oporavak i apelovao na policijske organe da što pre obaveste javnost o okolnostima i motivima događaja.

"Takođe, apelujem na članove porodice i lokalne Srbe da ne nasedaju na propagandu koja bi ovom incidentu dala političku konotaciju! Dajmo vremena pravdi da razjasni okolnosti i motive ovog događaja", poručio je Haradinaj.