Srbi dočekuju Božić u Vitlejemu: U mislima i molitvama sa čitavim pravoslavnim svetom

Badnje veče u Svetoj zemlji Srbi provode kao velika porodica

Među hiljadama pravoslavnih vernika koji su se danas okupili u Vitlejemu radi proslave najsrećnijeg hrišćanskog praznika Božića nalaze se i mnogi Srbi, koji u gradu Hristovog rođenja iščekuju liturgiju koju će služiti Patrijarh jerusalimski Teofil III.

U Svetoj zemlji su se okupili Srbi iz celog sveta, a Badnje veče, kako navode, provode kao velika porodica.

"U čitavom Vitlejemu oseća se praznični duh, grad je ukrašen i na Trgu jasli nalazi se velika božićna jelka koja je okićena za praznik po gregorijanskom kalendaru, ali je dočekala i praznik po julijanskom kalendaru", rekao je za RT Balkan teolog Dragan Vukić koji je proveo 32 godine na čelu pokloničke agencije Srpske pravoslavne crkve "Dobročinstvo".

"Osećamo se veoma zahvalno i privilegovano zato što imamo priliku da provedemo praznike u gradu bogorođenja Vitlejemu. Presrećni smo i naša su lica sve vreme ozarena", rekao je Vukić i dodao da će Vitlejem večeras biti centar pravoslavnog sveta, u kome će se svi pravoslavni vernici okupiti u molitvama i mislima.

U Biblijskom gradu na Zapadnoj obali u kome se po predanju rodio Isus Hrist, večeras će liturgiju držati Patrijarh jerusalimksi Teofil III.

"Nema lepšeg osećaja od praznika pored pećine u kojoj je presveta Bogorodica rodila Hrista, gde su jasle u koje ga je položila", poručio je Dragan Vukić. 

Vukić je u ime pravoslavnih Srba koji su večeras u Vitlejemu pozdravio čitaoce RT Balkan radosnim pozdravom Hristos se rodi!