Srbija i Balkan

Održan protest u Štrpcu zbog ranjavanja srpskih dečaka (VIDEO)

Okupile su nas junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca, ali i Stefana iz Klokota, poručio predsednik Srpske liste Goran Rakić
Održan protest u Štrpcu zbog ranjavanja srpskih dečaka (VIDEO)© РТ Балкан

U Štrpcu je danas održan protest na kojem su hiljade Srba izrazile nezadovoljstvo zbog ranjavanja Stefana i Miloša Stojanovića.

Na protest su, pored građanja Štrpca, pristigli i Srbi iz centralnog, ali i iz ostalih delova Kosova i Metohije, javlja "Kosovo onlajn".

Okupljeni građani nosili su trasnaprente sa natpisima "Kurti, decu ti nećemo oprostiti!", "Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!", "Evropo, za šta su naša deca kriva?!", "Naša deca nisu za Kurtijev metak!", "Mi samo želimo mir", "Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca", "Od Gornjeg Kusca do Štrpca kuca jedno srce", "Pomoravlje je uz braću iz Štrpca", "I u dobru i u zlu Pomoravlje je tu", što ukazuje da je bio prisutan i veliki broj žitelja Kosovoskog Pomoravlja gde je uoči Božića pretučen osamnaestogodišnji Stefan Tomić, pišu "Novosti".

Sa građanima su bili i politički lideri Srba sa KiM, predstavnici Srpske liste, kao i predsednici srpskih opština, a na prilazu Štrpcu bilo je prisutno više patrola "kosovske policije" i Kfora.

Petković: Srbi na skupu u Štrpcu pokazali kako se brani i voli država Srbija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su Srbi na veličanstvenom skupu u Štrpcu pokazali kako se brani i voli svoja država Srbija.

"Srbi su danas u Štrpcu na veličanstvenom i mirnom skupu srpskog jedinstva i sloge pokazali kako 7.000 srca kuca kao jedno za Stefana i Miloša, za sve naše proganjane i nevino pritvorene, za državu Srbiju, a protiv Kurtijevog terora! Tako se brani i voli svoja država Srbija", napisao je Petković na Fejsbuku.

Rakić: Okupile su nas junačke rane Stefana i Miloša

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je na protestu da su Srbe okupile junačke rane Stefana i Miloša.

"Okupile su nas junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca, ali i Stefana iz Klokota. Teror diktatorskog režima Aljbina Kurtija se nastavlja. Kurti se toliko zaigrao misleći da su Srbi sklonili barikade jer se plaše. Ako Stefan nije sagnuo glavu, ko sme od nas da posustane i da se preda", rekao je Rakić.

On je naveo da Srbi borbu vode mirnim i demokratskim sredstvima.

"Naša sloga je najjače sredstvo da se odupremo diktatorskum režimu Aljbina Kurtija. Ako smo jedinstveni i složni pobedićemo. Za nas ne postoji izbor i to nam je olakšano. Mi moramo da ostanemo i opstanemo, kao što su naši preci ostali u mnogo težim uslovima. I za to imamo podršku predsednika Alksandra Vučića", poručio je Rakić.

Jevtić: Vreme je da međunarodna zajednica urazumi Kurtija

Predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je da su se Srbi okupili na protestu jer ih je muka naterala.

"Stefan i Miloš su pokazali da su hrabri hrabri, jer nisu spustili glavu kad je na nih pucano. Ovaj broj ljudi pokazuje naše jedinstvo onima koju su želeli da nas proteraju. Umesto da tradicionalno pravoslavaljamo Božić, mi smo morali protestom da dignemo glas protiv pucnja na Stefana i Miloša", poručio je Jevtić.

On je poručio međunarodnoj zajednici da je vreme da "urazumi" premijera "Kosova" Aljbina Kurtija.

"Zato je poruka predstvnicima međunarodne zajednice da urazume Aljbina Kurtija, da prestne da napada našu decu, kao što smo juče rekli, decu vam nećemo orpstiti. Danas ne protestujemo samo zbog pucnja na našu decu, već da poručimo da ćemo ospatiti bez obzira na sve izazove", poručio je Jevtić.

Manji protest i u Kosovskoj Mitrovici

Oko 200 građana protestovalo je u Kosovskoj Mitrovici ispred prostorija Srpske liste zbog, kako su saopštili, "veleizdaje" predsednika Srbije Aleksandra Vučića i "torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji i ucena" Srpske liste.

Prisutni su razvili transparent na kojem je pisalo "Vučiću - Kosmet te neće, izdao si nas, Nećemo ni tvoju ZSO, Prodao si nas".

Okupljeni su od međunarodne zajednice zatražili da se uhapšeni Srbi oslobode, a da se specijalne jedinice povuku sa Severa, dok su od zvaničnog Beograda zatražili da stopira pregovore i da ih zamrzne dok se ova dva zahteva ne ispune.

Kfor i EULEKS su pozvali da "rade posao zbog kojeg su došli", a ujedno su izrazili nezadovoljstvo i protest povodom ranjavanja srpskih dečaka u Štrpcu i povređivanja mladića u Klokotu.

image