RT Balkan analiza: Ko ukida Dan Republike Srpske?

Zapad je sila u opadanju koja ne može da prihvati postojanje političke zajednice Srba, smatra profesor geopolitike Srđan Perišić

Na današnji dan, pre više od tri decenije, Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donela je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, zbog čega se 9. januar obeležava kao Dan Republike Srpske.

Međutim, 31 godinu kasnije, Zapad i dalje ne prihvata ovaj praznik, pozivajući se na odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je u dva navrata Dan Republike Srpske proglasio neustavnim zbog, kako se navodi, diskriminacije ostala dva konstitutivna naroda.

Pored toga, obeležavanje ovog praznika neprihvatljivo je i za Venecijansku komisiju koja je ocenila da je on "diskriminatorski jer nije u skladu sa univerzalnim vrednostima dijaloga, tolerancije i razumevanja".

Profesor geopolitike Srđan Perišić za RT Balkan ističe da je proslava Dana Republike Srpske u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Dejtonskim sporazumom, ali da se već 28 godina radi na rušenju tog mirovnog sporazuma, te da u tome učestvuje Zapad koji je bio glavna strana u postizanju dogovora devedesetih.

"Odnos prema 9. januaru je zapravo odnos prema Srbima u Bosni i Hercegovini kojima se poručuje da Republika Srpska ne može da postoji. To znači da se Zapad odriče Dejtonskog sporazuma koji je sve ove godine pokušavao da promeni, ali nije uspeo u tome", kaže Perišić i dodaje da preko ovog praznika, Zapad pokušava da onemogući Srbima njihovo političko i ustavno postojanje u BiH.

On navodi da je svima jasno da je 9. januara 1992. godine Republika Srpska stvorena pre svih sukoba i pre početka rata u Bosni i Hercegovini, kao i da je ona nastala sa željom da Srbi, između ostalog, dobiju svoju političku zajednicu koja će se dogovarati sa Muslimanima i Hrvatima.

"Kao takva, Republika Srpska je priznata od strane međunarodnog faktora, a time i od Zapada. Svi pregovori u toku ratnog sukoba od 1992. do 1995. vođeni su sa predstavnicima Republike Srpske, koji su na kraju bili i potpisnici Dejtonskog sporazuma, tako da je Republika Srpska, konačno, priznata i samim Dejtonom koji je međunarodni sporazum", napominje Perišić i dodaje da je 9. januar rođendan Republike Srpske, te da se rođendani ne mogu birati.

Profesor Perišić za RT Balkan ističe da, pogotovo usled aktuelnog globalnog sukoba, Zapad nikada neće prihvatiti postojanje Republike Srpske jer kako navodi, Republika Srpska je od 2007. pod jasnom zaštitom Rusije, što zvanična Banjaluka ne krije, ukazujući na činjenicu da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik juče odlikovao ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Zapad ide iz greške u grešku. Dok su devedesetih i početkom dvehiljaditih godina bili na vrhuncu svoje moći, nisu uspeli da skrše otpor Srba, niti da Republika Srpska nestane", dodaje Perišić.

On zaključuje da je Zapad sila u opadanju koja to ne može da prihvati, pa tako neće prihvatiti ni Republiku Srpsku, već će tražiti političke modalitete kojima će pokušati da onemogući njeno političko postojanje. 

Pojačano prisustvo policije, Eufor ne komentariše operativna pitanja

Zbog svečanog defilea u Istočnom Sarajevu, kojim će biti obeležen Dan Republike Srpske, a koji je naišao na otpor bošnjačkih udruženja, pojačano je prisustvo policije MUP-a sarajevskog kantona, objavili su sarajevski mediji.

Sa druge strane, na pitanje o bezbednosnoj situaciji u BiH, iz Misije Eufor odgovorili su da njihova politika nije da komentarišu operativna pitanja u zemlji.

"Misija će nastaviti da izvršava svoje zadatke u skladu sa mandatom koji im je dat", saopšteno je iz Eufora.