Srbija i Balkan

Polaganjem venaca na "Malom Zejtinliku" počelo obeležavanje Dana Republike Srpske

Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" nastalo je egzodusom Srba iz Sarajeva i okoline
Polaganjem venaca na "Malom Zejtinliku" počelo obeležavanje Dana Republike Srpske© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Služenjem pomena poginulim srpskim borcima na Vojničkom groblju "Mali zejtinlik" u Sokocu gde je sahranjeno njih oko 1.000, počelo je obeležavanje 9. januara - Dana Republike Srpske.

Nakon pomena, koje je služilo lokalno sveštenstvo, usledilo je polaganje venaca, javlja RTRS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je 9. januara 1992. godine doneta odluka o formiranju Republike, a 28. februara je donet Ustav Republike. On je istakao da nekima smeta godina kada se to desilo, kao i da je to bilo pre oružanih sukoba. 

"Odali smo počast našim herojima koji su dali živote da bi danas naš narod slobodno obeležavao 9. januar - Dan Republike", poručio je Dodik.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je u ime Republike Srbije Dan Republike Srpske. On je naveo da je Republika Srpska zagarantovana Ustavom BiH i međunarodnim aktima, te da to nema nikakve veze sa pitanjem suverniteta ili teritorijalnog integriteta BiH i odlukama raznih sudova.

"BiH može da opstane samo ako je država ravnopravnih naroda i ravnopravnih entiteta", rekao je Dačić.

Vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Boško Tomić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske Siniša Karan i Savo Minić, ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković, Danica Grujičić i Ivica Dačić.

Cveće na spomen-krst položili su Darko Mladić sin generala Ratka Mladića, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac, predstavnici Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, delegacija saveza opština i gradova Republike Srpske, kao i Ministarstva odbrane i Trećeg pešadijskog Republike Srpske puka i Oružanih snaga BiH, kao i nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" nastalo je egzodusom Srba iz Sarajeva i okoline, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. godine, kada su porodice sa tog područja ponele i zemne ostatke poginulih srpskih boraca i prenele ih na područje opštine Sokolac, gdje je sahranjeno 960 pripadnika Vojske Republike Srpske, navodi RTRS.

image