Srbija i Balkan

SAD i EU osudile proslavu 9. januara i Dodikov orden Putinu

Portparol za spoljnu politiku Evropske unije osudio je proslavu nacionalnog praznika RS i istakao da je odluka Milorada Dodika da odlikuje ruskog predsednika "žalosna i pogrešna"
SAD i EU osudile proslavu 9. januara i Dodikov orden Putinu© TANJUG/AP Photo/Radivoje Pavicic

Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano danas je osudio proslavu 9. januara kao nacionalnog praznika Republike Srpske, to što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dodelio orden, kao i Dodikovu izjavu da svi Srbi treba da žive u istoj zemlji.

U ime Evropske unije, Stano je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da Milorad Dodik "veoma dobro zna koja su očekivanja EU i njenih država članica", posebno sada kada je Bosna i Hercegovina dobila status zemlje kandidata za članstvo, javlja Tanjug.

"On veoma dobro zna šta on i BiH treba da urade da bi napredovali na evropskom putu, da bi ispunili ambiciju naroda Bosne i Hercegovine. Veoma dobro zna da EU odbija svaku retoriku koja razjedinjuje i sve korake koji podrivaju jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenost BiH.
Imamo dijalog s vlastima u Banja Luci i oni veoma dobro znaju našu poziciju koja im se redovno prezentira na svim nivoima", naglasio je Stano.

Kada je u pitanju odlikovanja Putina, Stano je kazao da je ova odluka lidera Republike Srpske "žalosna i pogrešna".

"Sada ceo svet zna ko je Putin i Evropska unija osuđuje odlikovanje koje je Republika Srpska dodelila Putinu", rekao je, navodeći da je predsednik Rusije direktno odgovoran za specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

"Biti na strani Putina, da se daje nagrada političaru koji naređuje rušenje susedne države, i time izolovati Republiku Srpsku i njene lidere u međunarodnoj zajednici… Za takve korake nema mesta u EU i to treba svima da bude jasno. Ova odluka lidera Republike Srpske je žalosna i pogrešna", ocenio je portparol.

Stano je istakao da ako i pored svega toga "Dodik odlučuje da nagrađuje Putina sa najvišom nagradom Republike Srpske, i ako produži sa koracima koji su neprihvatljivi, onda EU to beleži, a države članice će odlučiti koji će biti sledeći koraci kada se radi o gospodinu Dodiku".

Reagujući na proslavu 9. januara, Stano je dodao da politički lideri u BiH znaju kako je važno za EU da se pridržavaju vladavine prava i odluka Ustavnog suda.

"To je još važnije, s obzirom na situaciju kada je BiH bio dodeljen status zemlje kandidata. Odluke Ustavnog suda moraju da se poštuju i sve što se radi u političkom životu treba da bude u skladu za evropskim očekivanjima i Ustavom BiH", zaključio je portparol za spoljnu politiku Evropske unije.

Američka ambasada u BiH: Republika Srpska će uništiti sebe 

Odlikovanje predsednika Rusije Ordenom Republike Srpske, izazvalo je oštre osude diplomatskih predstavništva u Sarajevu.

Dodik je Putina odlikovao, jer je, kako je naveo, "zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije".

"Odluka Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina, čoveka koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim razaranjem infrastrukture, je za osudu. To je odbacivanje vrednosti evroatlantske zajednice i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima", saopštila je na Tviteru Ambasada SAD u BiH.

Kažu da je odluka Dodika o obeležavanju, kako navode, neustavnog dana Republike Srpske, pogrešna.

"Time se krši odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti komemoracije. Aneks 3 Dejtonskog ustava je jasan: Republika Srpska se mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačnu i obavezujuću presudu Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima RS ili ne", naveli su iz američkog diplomatskog predstavništva.

Istakli su i da je ponovljen poziv na nezavisnost Republike Srpske, uz "navodne pravne tvrdnje o njenim nadležnostima i pokušajima potkopavanja države Bosne i Hercegovine, guraju zemlju opasnim putem. Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe vodeći samostalnu politiku".

image