Dodik: Bez Republike Srpske nema slobode

Predsednik RS poručio da su Srbi stradalnički, ali ponosan narod, koji je svoju slobodu uvek plaćao najskuplje - sopstvenom krvlju

Povicima "živela Srbija, Republika Srpska i srpski narod", predsednik Republike Srpske Milorad Dodik završio je obraćanje učesnicima svečanog defilea povodom Dana Republike Srpske, koji je ove godine prvi put organizovan u Istočnom Sarajevu.

Tokom govora Dodik je poručio da bez Republike Srpske nema slobode, ni razvoja, ni, kako je kazao, opstanka srpskog naroda na ovim prostorima, preneo je Tanjug.

Pozvao je narod da se okupi oko Republike Srpske, koja, poručio je, ima pravo da bude inegrisana i povezana prema međunarodnom pravu sa Srbijom.

"Ovo je Republika Srpska, republika mira, republika slobode, koja je spremna da brani svoju slobodu i da uživa u toj slobodi", rekao je Dodik i poručio da je u Republici Srpskoj dobrodošao svako ko želi mir i miran život.

"Ovaj prostor pripada Srbima koji su 9. januara 1992. formirali Republiku Srpsku. Toga dana bio sam i ja na Osnivačkoj skupštini i mogu da svedočim o Republici Srpskoj koja je prošla težak put, koju su mnogo omažavali, ali nisu uspeli da satru i dovedu do nestanka", rekao je Dodik.

U Republici Srpskoj, istakao je, živi ponosan narod, koji je spreman da je odbrani.

"Mi samo hoćemo da kažemo da smo tu i da smo spremni da se borimo za svoju slobodu. Za slobodu se borimo kroz politički i demokratski život, a pripadnici policije zaduženi su za naš miran život".

Istakao je i da je ovo trenutak kada se mora pokazati da su najznačajniji i najveći, kolosalni deo u stvaranju Republike Srpske dali borci, kako je rekao, ponosne Vojske Republike Srpske, koja je zajedno sa policijom branila domove u neizvesnim okolnostima, u kojima je rat donosio svakodnevne promene.

"Republika Srpska je pravljena u miru, a ona koja je stvorena u martu pravljena je na krvlju. Mi poštujemo tuđe vrednosti, poštujte naš identitet", poručio je Dodik i istakao da kralja Tvrtka niko ne može da svojata, jer on je Srbin.

"Srpska istorija je stradalnička, ali je istorija slobode ovog naroda i tu ideju niko ne može da zaustavi. Sloboda je ključna reč srpskog naroda zato hvala svima učesnicima defilea i onim ako su došli širom Republike Srpske i medijima koji govore i svedoče da je ovo bila manifestacija, prikaz mladosti i spremnosti da se borimo za slobodu".

On je pojasnio da su Srbi stradalnički, ali ponosan narod, koji je svoju slobodu uvek plaćao najskuplje - svojom krvlju.

Tokom svečanog defila intonirana je i himna Republike Srpske i Srbije.

Dačić i Dodik razgovarali o projektima koje sprovode

Pre početka svečanog defilea Dodik i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarali su u sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Razgovarano je, navodi se, o projektima koje zajednički sprovode Republika Srpska i Srbija.

Razgovoru su prisustvovali i srpski član i predsedavajuća Predsedništva Željka Cvijanović, ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

Premijerno predstavljeno taktičko vozilo "vihor" 

Na svečanom defileu povodom Dana Republike u Istočnom Sarajevu premijerno je prikazano taktičko vozilo MUP-a Republike Srpske "vihor".

U proslavi je učestvovao 800 pripadnika MUP-a Republike Srpske, a pored "vihora" predstavljena su i druga policijska službena vozila.

Željka Cvijanović: Dan Republike Srpske slavimo u njenoj kolevci

Ponosno i dostojanstveno, zajedno sa brojnim građanima, Dan Republike Srpske proslavili smo u njenoj kolevci, Istočnom Sarajevu, napisala je srpski član i predsjedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović na svom Instagramu.