Lajčak sa Eskobarom i Džoanom o "Kosovu" i budućim koracima

Nakon sastanka je saopšteno da su SAD, NATO i EU posvećeni da sa Srbijom i "Kosovom" traže rešenje i put napred

Specijalni izaslnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastali su se danas sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a Mirčeom Džoanom sa kojim su razgovarali, o, između ostalog, pronalaženju rešenja za dijalog između Beograda i Prištine.

"Mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni su za sve Evropljane. SAD, naši NATO saveznici i EU posvećeni su sa Srbijom i Kosovom traženju rešenja i puta napred u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih zajednica", navodi se u saopštenju na Tviteru Misije SAD pri NATO.

Lajčak je na Tviteru pojasnio da je sa Džoanom i Eskobarom razgovarao o nedavnim dešavanjima u okviru dijalogu, uključujući sever "Kosova", saradnju EU-SAD-NATO, a razmatrali su, kako se navodi, i buduće korake.

U saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a se dodaje Severnoatlantska alijansa i Evropska unija "ulažu intenzivne napore" kako bi se smanjile nedavne tenzije, posebno na severu Kosova i Metohije.

On je takođe istakao da je za ukanjanje barikada na KiM i "vraćanje slobode kretanja" bila važna podrška misije Kfora, predvođene NATO-om i misije Euleksa koju vodi EU

Kfor, dodaje se u saopštenju, "ostaje izuzetno oprezan i ima i sposobnost i osoblje da nastavi svoj mandat UN u potpunosti i na dnevnoj bazi, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu".