Kurti vrbuje Srbe da se vrate u policiju: Nudi im zaštitu od svih mogućih faktora rizika

Aljbin Kurti pokrenuo niz akcija kako bi Srbe vratio u policiju tzv. Kosova

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušava da u redove policije vrati između 100 i 150 srpskih policajaca koji su sa ostalim Srbima napustili tzv. kosovske institucije, javljaju "Novosti".

Jedan od uslova za povratak Srba u policiju tzv. Kosova je da se izjasne da su nepoznate maskirane osobe ih primorale  da skinu uniforme.

Prema pisanju "Novosti", Kurti je pokrenuo mehanizme kako bi ovaj plan sproveo u delo. Zbog toga je organizovao i sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom, koji je dobio nalog da realizuje ovu ideju.

Kurti je, saznaju mediji, angažovao i pripadnika jedinice Kosovske policije za sever KiM Mehmeta Terbunju, koji je dobro pozicioniran na tom području, kako bi pojačao kontakte da bivšim pripadnicima srpske nacionalnosti koji su dali otkaze i pokušao da ih ubedi da se vrate na svoja radna mesta.

Posebna ciljna grupa su bivši policajci koji nisu svojevremeno integrisani iz MUP Srbije u kosovski.

Uslovi za povratak su da policajci "samo podnesu zahtev" za ponovni prijem, a naknadno će biti pozvani od strane policijskog inspektorata da daju izjavu da su nasilno naterani od strane predstavnika Srba na severu i Srbije da napuste kosovske institucije. Zauzvrat, nakon povratka, bila bi im "osigurana zaštita rukovodstva" i "kosovskih institucija" od svih mogućih faktora rizika.

Bivši oficir Kontraobaveštajne službe i potpukovnik u penziji Ljuban Karan vidi ove poteze kao pokušaje kompromitacije srpskog rukovodstva i ucenu za srpske policajce.

"Ovo je pre svega, poruka međunarodnoj zajednici kako bi se Kurti prikazao kao korektan, a u stvari je to podvala. Ako policajcima postavljate uslov, to se onda zove ucena. Smatram da njemu ne odgovara da se policajci vrate u ovom trenutku, a pogotovo ne policajci koji su vezani za svoju državu. On želi Srbe koje bi da prevaspita i da ih zastraši. Srpski policajci svakako ne bi bili bezbedni u toj sredini", ocenio je Karan.

Pozivaju i u svoju vojsku

Ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj pozvao je mlade da se pridruže tzv. Kosovskim bezbednosnim snagama. On je u video- poruci na Fejsbuku poručio da je konkurs otvoren do 15. januara.

"Ostalo je nedelju dana do završetka konkursa za prijem 612 aktivnih vojnika i 388 vojnika rezervnog sastava. Mladići i devojke, bez obzira na etničku pripadnost, pozivam vas da se prijavite za za ulazak u vojsku 'Kosova'", rekao je Mehaj.