Srbija i Balkan

Rašić: Albanac koji je pucao na srpske dečake imao nacionalističke ispade

Verzija u kojoj je Albanac Azem Kurtaj navodno bio napadnut i okružen, to je priča njegovog advokata, i ja joj ne bih dao posebnu važnost, rekao je ministar u "kosovskoj vladi"
Rašić: Albanac koji je pucao na srpske dečake imao nacionalističke ispadewww.globallookpress.com © MINISTARSTVO ZA ZAJEDNICE I POVRATAK

Ministar za zajednice i povratak u vladi tzv. Kosova Nenad Rašić izjavio je da je ranjavanje dva dečka na KiM na Badnji dan, pokušaj ubistva izazvan etničkom netrpeljivošću.

Rašić je kazao da je počinilac Azem Kurtaj, pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga, ranije bio sklon nacionalističkim izjavama, piše list "Nova".

Voleo bi, kako je rekao, da kolege Kertaja budu pozvane da svedoče o njegovom ponašanju i izražavanju nacionalizma.

"Verzija u kojoj je Albanac Azem Kurtaj navodno bio napadnut je priča njegovog advokata, i ja joj ne bih dao posebnu važnost. Ja se rukovodim onim što piše u optužnici, da je reč o pokušaju ubistva i to će tako i ostati", rekao je Rašić i dodao da je advokat počinioca zaboravio da kaže kako je Kurtaj i nekoliko minuta ranije na drugom mestu pucao u vazduh.

"To je samo još jedan dokaz da je reč o pokušaju ubistva izazvanog etničkom netrpeljivošću. Ja nemam sumnje u to da je sa namerom pucao u decu i pokušao ubistvo", naveo je Rašić.

Prema njegovim rečima, reakcija policije nakon ranjavanja Stefana (11) i Miloša Stojanovića (21) koja se dogodila "na tako veliki praznik" Badnji dan, trebalo je da bude duplo brža nego inače.

"Mi imamo jednu dugu i lošu tradiciju etnički motivisanih incidenata i nažalost počinioci su ostali nekažnjeni. Zato mislim da bi ovo mogao biti uspeh godine Kosovske policije, zato što su u tako kratkom roku uspeli da identifikuju i uhapse počinioce", ocenio je Rašić.

Rašić je dodao da veruje da će Kurtaj biti "adekvatno" kažnjen, jer ono što je dosad video, što je tužilac sastavio i sudija potvrdio govori da postoji rešenost tamošnjeg pravosuđa.

Nenad Rašić dobio je mesto u Kurtijevoj vladi početkom decembra, nakon što je predstavnik Srpske liste Goran Rakić dao ostavku na ministarsku funkciju. Tada se većina Srba povukla iz kosovskih institucija nakon što je prištinska vlast počela da insistira na preregistraciji vozila sa srpskim tablicama i pretila je kaznama i zaplenom automobila čiji su vlasnici Srbi. 

image