Srbija i Balkan

Petković: Srbi su glineni golubovi na KiM

Direktor Kancelarije za KiM ocenio je da bez Zajednice srpskih opština nema kolektivnih prava za srpski narod na KiM, jer Kurti svaki dan gazi ljudska prava Srba
Petković: Srbi su glineni golubovi na KiM© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Srbi su već dugo glineni golubovi na Kosovu i Metohiji, pre svega zbog srbomrzačke politike Aljbina Kurtija koji čini sve da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u Jutarnjem programu TV "Hepi".

"Negativan odgovor Kfora koji došao samo dva sata posle upucavanja srpske dece najbolji je pokazatelj da to ne radi Kurti sam, već da ima podršku onih zemalja sa zapada koji žele da Kosovo bude potpuno nezavisno i da se pritisne Srbija da prizna Kosovo. Dok je Vučića na mestu predsednika Srbije, to se neće nikada dogoditi", istakao je Petković.

Navodi da prištinska vlast pokušava da zastaška lošu ekonomsku politiku i osigura ostanak na vlasti.

"Tom srbomrzačkom politikom i retorikom koja dolazi svaki dan širi se mržnja u društvu Kosova i Metohije i podstiču napadi na Srbe", rekao je on.

Ponovio je i da je na srpsku decu pucao pripadnik takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga koji je bio u uniformi.

Podsetio je da mu privremene prištinske vlasti nisu dozvolile da poseti ranjenu decu u bolnici, iako je već bio na Kosovu i Metohiji.

"Hteli su da prikriju istinu o onome šta se dešavalo tog dana u Gotovuši. Posle su pokušali i da iskrive izjavu majke, da je taj pripadnik KBS-a pucao u zemlju. Mi smo još ranije imali informaciju da će Priština želeti da to prikaže tako. Ranjena deca su sama potvrdila da je vatreno oružje direktno upereno u njih", dodao je on.

Govoreći o dobijenim garancijama Kfora, NATO, EU i SAD, direktor Kancelarije za KiM naglasio je da nema većih garancija.

"Jedino te snage mogu da izvrše potreban pritisak na Prištinu. Imamo garancije da Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever, a što se tiče ROSU predstoji teška borba da se izborimo da oni ne mogu da dolaze, jer se time krše svi sporazumi, pre svega Briselski sporazum, njegova tačka 10, gde stoji da na severu mogu biti samo one policijske snage sa srpskom većinom. U policiji sada nema Srba, ali ima Kfora i Euleksa koji mogu da popune taj vakuum", objasnio je on.

Petković je istakao i da država čini sve na oslobađanju uhapšenih Srba, dodajući da dobijene garancije kažu da niko neće biti hapšen zbog učešća na barikadama.  

image