Ambasada Rusije u BiH: Šmit da pakuje kofere, a ne da drži predavanja o moralu

Iz Ambasade Rusije u BiH saopšteno je da se Visoki predstavnik bavi tuđim poslom umesto da poštuje direktan mandat koji proizlazi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da Visoki predstavnik Kristijan Šmit postao apsolutno nekompetentan, impotentan i irelevantan što je još jednom potvrđeno reakcijom na odluku o odlikovanju predsednika Rusije Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske.

Iz ambasade su poručili da patetično zvuče pouke Visokog predstavnika u sferi morala i poručuju da bi neizmerno doprineo moralu kad bi njegova kancelarija bila zatvorena u najskorije vreme. To bi, kako dodaju, oslobodilo BiH od "zagušljivih kandži spoljnog prorektorata".

Podsetimo, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsednika Rusije Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske na ogrlici za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

Putinu bi orden trebalo da bude uručen prilikom njegovog prvog narednog sastanka sa predsednikom Republike Srpske.

Iz kancelarije Visokog predstavnika upitali su zašto rukovodstvo Republike Srpske odlikuje Vladimira Putina "čoveka koji krši ljudska prava i čije delovanje se osnovano naziva ratnim zločinom".

"Predsednik RS bi trebao da deluje sa više mudrosti i odgovornosti, u interesu svih građana RS umesto što se priklanja takvim nečasnim ljudima", saopšteno je na Tviter nalogu Visokog predstavnika.