Dačić: Traže da uvedemo sankcije Rusiji, a ne žele da pričaju o rešenju kosovskog pitanja

Srpski šef diplomatije poručio u Budimpeši da 106 država u svetu od 193 ne priznaju tzv. Kosovo, a njegov mađarski kolega Peter Sijarto da Mađarska neće podržati članstvo 'Kosova' u telima EU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Budimpešti da je Srbija čvrsto opredeljena da se sačuvaju mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, kao i da želi politički dogovor za sva otvorena pitanja. Tokom susreta sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, Dačić je naglasio da ne može da prihvati da kada razgovara sa ministrima spoljnih poslova drugih zemalja oni traže da se Srbija izjasni po pitanju Ukrajine i uvođenja sankcija Rusiji, a ne žele da pričaju o rešenju kosovskog pitanja.

Šef srpske diplomatije je na konferenciji sa mađarskim kolegom rekao da Srbija smatra da pitanje Kosova i Metohije može samo kompromisom da se reši i da se tome pristupa u skladu sa politikom dvostrukih standarda kada se radi o teritorijalnom integritetu, javlja Tanjug.

"Ili je teritorijalni integritet princip ili nije, ne može u jednom slučaju da se bude za to, a u drugom da se kaže drugačije. Mi kada govorimo o tome mislimo da svi to znaju, ali možda u Evropi to ne znaju", rekao je Dačić.

On je podsetio da je nekadašnju SFRJ činilo šest republika i dve pokrajine.

"Vama Mađarima je jasno šta je Vojvodina, e to isto je Kosovo i Metohija. Po ustavnim pravima, kako je neko mogao da proglasi nezavisnost 'Kosova' bez saglasnosti Beograda. Pa nije mogao. To je nelegalno. Neko može to da prihvati i ne mora. U ovom trenutku 106 država u svetu od 193 ne priznaju 'Kosovo'. 'Kosovo' može da računa na 84 glasa najviše u Generalnoj skupštini UN".

On je istakao da pitanje Kosova i Metohije nije rešeno, ali i da dvostruki standardi nisu u redu.

"Kada kažete da imamo u Strazburu Generalnu skupštinu SE, pa onda kažete po tački 1 Ukrajina i kršenje teritorijalnog integriteta u Ukrajini, i da zbog toga Rusija treba da se osudi i da joj se uvedu sankcije. A druga tačka je prijem Kosova u SE, pa to nije logično i nije ni normalno i to je za nas neprihvatljivo", rekao je.

Naglašava da dok se ne postigne političko rešenje apsolutno je neprihvatljiv prijem Kosova u SE, jer se tu primaju samo države.

"Kako da se primi u EU kada postoji pet zemalja koje ga nisu priznale", rekao je Dačić.

On je podsetio da, kada je nedavno razgovarao sa Sijartom, rekao mu je da Mađarska pre postizanja dogovora neće podržati prijem tzv. Kosova u SE, kao i da pretpostavlja da isto važi za EU.

"To je statusno pitanje koje treba da dođe posle postizanja dogovora", rekao je on.

Ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto ponovio je da će ta zemlja glasati protiv članstva tzv. Kosova u evropskim telima.

"Mađarska neće podržati članstvo Kosova u telima EU, dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum", poručio je Sijarto.

Dačić je podsetio da je 2013. on potpisao Briselski sporazum, kao i da devet godina on nije sproveden.

"Treba da se napravi ZSO i sada Kurti kaže da mu ne pada na pamet da sprovede to. Kako da govorite o sledećim koracima ako ne želite da sporovedete šta je neko potpisao, a EU garantovala. Drugo, tada je rečeno da nema dolaska ROSU gde žive samo Srbi - čemu služe hapšenja Srba, ranjavanje srpske dece na Badnji dan. To su razlozi zašto je Srbija tražila da se vojska rasporedi da pomogne u osiguranju bezbednosti. Ako za tim nema potrebe odgovornost je na Kforu", rekao je Dačić.

Sve potpisano mora da se sprovede na KiM

Ministar spoljnih poslova istakao je da postoje tri crvene linije kada je u pitanju situcija na Kosovu i Metohiji.

"Sve potpisano mora da se sprovede, a mi ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije i da se složimo sa tim da uđe u UN, jer nismo obavili nikakav politički razgovor o suštini problema o našim međusobnim odnosima."

"Ako neće KFOR i kosovska policija da ih zaštiti, nemojte da nas dovodite do toga da mora srpska policija i vojska to da obezbeđuje na KiM. To je nešto što ne bismo želeli. Mi želimo mir i sprovođenje međunarodnih sporazuma", rekao je Dačić.

On je dodao da ne može da prihvati da kada razgovara sa ministrima spoljnih poslova drugih zemalja oni traže da se Srbija izjasni po pitanju Ukrajine i uvođenja sankcija Rusiji, a ne žele da pričaju o rešenju kosovskog pitanja.

"Ko ima moralno pravo da od Srbije traži da se odrekne svog teritorijalnog integriteta, a da ne pokaže minimunm razumevanja za naše probleme."

"Interes Srbije je da se sačuva mir i dođe do prihvatljivog rešenja za Srbe i Albance na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Sijarto: Srbija je poverljiva tranzitna zemlja i obezbeđuje Mađarskoj snabdevanje gasa

Ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je, nakon sastanka u Budimpešti sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, da dva ozbiljna bezbednosna izazova sa kojima se suočava EU istovremeno pogađaju Srbiju i Mađarsku, a to su posledice rata u Ukrajini i ilegalne migracije.

Sijarto je rekao da Srbija i Mađarska osećaju na svojoj koži teške posledice rata u našem susedstvu, ali i da su izložene velikom pritisku ilegalnih migracija.

"Posledice rata i migracije pojavljuju se u našim zemljama istovremeno i obe strane su zainteresovane da u Ukrajini što pre dođe do mira. Nastavak rata ili njegova eskalacija znači veoma ozbiljnu opasnost za obe naše zemlje i narode", istakao je Sijartoi poručio: "Mi smo zainteresovani za mir".

Sijarto je kazao da dobra saradnja između dve zemlje traje već više od osam i po godina, kao i da su i lični odnosi dobra osnova za dobru zvaničnu saradnju.

Zalog bezbednosti snabdevanja energije danas je u Srbiji

Kako je naveo, zalog bezbednosti snabdevanja energije danas je u Srbiji, jer jedino u Evropi funkcioniše gasovod kroz Srbiju, za dotok gasa sa istoka prema zapadu sa 100 odsto kapaciteta.

"Kroz Srbiju je stiglo u Mađarsku četiri milijarde kubnih metara gasa, što je skoro polovina količine gasa koju Mađarska godišnje koristi. Dobili smo taj gas kroz Turski tok. Naši saveznici su nas stavili pod veoma veliki pritisak protiv izgradnje tog južnog toka. Da se tada nismo suprostavili pokušajima da nas odgovore od izgradnje Turskog toka, danas ne bismo bili ovde i ne bismo imali ovu mogućnost", istakao je.

On je naveo da se Mađarska zahvaljuje Srbima što su bili istrajni i što se Srbija ponaša kao poverljiva tranzitna zemlja i obezbeđuje Mađarskoj snabdevanje gasa.

Poručio je da je Mađarska spremna da pomogne dodatno Srbiji kada je reč o energentima.

"Srbija je kupila 438 miliona kubika gasa preko Mađarske za svoje potrebe, i na taj način je takođe obezbeđeno i da se u Mađarskoj sprovede jedna investicija u naftovod, koji bi u toku od pet godina, do 2028. godine, dovela i do razvoja saradnje na energetskom nivou, odnosno udvodstraučavanjem kapaciteta razmene električne energije", naveo je Sijarto.

Srbija nije parkiralište za migrante

Sijarto je izjavio da je prošle godine na mađarsko-srpskoj granici zaustavljeno oko 270.000 ilegalnih migranata i da će Mađarska pomoći Srbiji u obezbeđivanju njene južne granice, sa Severnom Makedonijom, od ilegalnih migracija.

"Možemo da zaključimo da se na južnoj granici Mađarske i Srbi i Mađari susreću sa naoružanim krijumčarima ljudi, koji se ne libe da upotrebe to oružje protiv naših graničara. I zato svim briselskim birokratama koji pokušavaju da prikažu migracije kao pozitivnu pojavu, preporučujem da dođu na južnu granicu Mađarske i vide kakvu opasnost znače te naoružane bande za našu granicu i građane".

Sijarto je zahvalio kolegama iz Srbije i istakao da je Mađarskoj u interesu da se što južnije zautave ilegalni migranti.

"I nije nam u interesu da Srbija postane parkiralište za migrante. Zato hoćemo da pružimo pomoć u obezbeđivanju južne granice Srbije i spremni smo da u tome pomognemo. Zato iščekujemo sledeću rundu trilataralnog sastanaka Srbije, Mađarske i Austrije, da bismo što pre postigli rezultate na zaustaljanju migracija na južnim granicama Srbije", zaključio je Sijarto.