Knežević: Američka ambasadorka zahteva da DF ne bude deo nove crnogorske vlade

Lider DF-a je rekao da su pregovori o formiranju nove vlade propali "zato što SNP i URA nisu želeli da stave potpise na zakazivanje sednice Skupštine CG na kojoj bi se izabrala vlada Miodraga Lekića i novi predsednik parlamenta, iako je to bio predmet ranijeg dogovora"

Predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević izjavio je da nema dilemu da su najmanje trojica lidera stranaka parlamentarne većine bila na sastanku kod američke ambasadorke i da je ona tražila da DF ne bude deo vlade mandatara Miodraga Lekića.

"Nemam dilemu da je jedan broj lidera stranaka koje je trebalo da čine vladu bio u američkoj ambasadi nakon čega smo prvi put odložili stavljanje potpisa na zakazivanje sednice Skupštine. To se ponovilo i pred 4. januar", kazao je Knežević.

"Zauzvrat im je obećano da će im oni omogućiti pravljenje nekog koalicionog aranžmana koji bi obuhvatao i zajedničkog kandidata za predsednika i za prevremene parlamentarne izbore, odnosno formiranje koalicione liste", tvrdi Knežević.

Lider DNP-a je otkrio da je nakon odloženog izglasavanja Zakona o predsedniku održan sastanak sa Miodragom Lekićem i predstavnicima parlamentarne većine na kojem su svi obećali potpise da će Skupština biti zakazana 19. januara.

"Početkom janura smo se sastali da zakažemo sednicu Skupštine na kojoj  bi se glasalo o izboru Vlade Miodraga Lekića, na tom sastanku sam imao utisak da su se neke kolege probudile iz teške kome i da nemaju pojma šta se dešavalo do tada", ispričao je Knežević.

Knežević je, ocenio da je tom "buđenju iz kome" doprineo pritisak međunarodne zajednice i ucene.

Knežević je otkrio da je DF-u u 44. vladi najverovatnije trebalo da pripadnu samo Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo energetike ili Ministarstvo uređenja prostora.

On je rekao da je koncentraciona vlada moguća jedino u slučaju da se svi dogovore o formiranju vlade na čijem  čelu bi bio Miodrag Lekić.